صفر تا صد رشته زبان انگلیسی | گرایش ها و درآمد رشته زبان

رشته زبان انگلیسی

در دنیای امروز افراد زیادی به زبان انگلیسی تسلط خوبی دارند، اما اگر بخواهید زبان انگلیسی را به عنوان یک دانش گسترده و تخصصی یاد بگیرید و در آن فعالیت آموزشی و پژوهشی داشته باشید، تحصیلات آکادمیک حرف اول را می‌زند. رشته زبان انگلیسی در واقع یکی از زیرشاخه‌های کنکور زبان‌های خارجی است و گرایش‌های متعددی در مقاطع مختلف دانشگاهی دارد. در این مطلب ضمن معرفی رشته زبان انگلیسی به علایق و توانایی‌های لازم برای موفقیت در این رشته پرداخته‌ایم و از مشاغل مختلف برای یک فارغ‌التحصیل رشته زبان انگلیسی صحبت کرده‌ایم.

معرفی رشته زبان انگلیسی

بسیاری از افراد با کلاس یا خودخوان به سطح خوبی از زبان می‌رسند اما رشته زبان انگلیسی، برای افرادی مناسب است که می‌خواهند از طریق مدرک تحصیلی استخدام شوند،‌ در دانشگاه تدریس کنند،‌ پست‌های شغلی بالاتر داشته باشند و یا به صورت آکادمیک به مطالعه و پژوهش زبان بپردازند. تمرکز دروس دانشگاهی این رشته بر اساس گرایش، متفاوت است. به طور مثال در گرایشی مترجمی زبان، دروس مربوط به ترجمه تخصصی و در رشته زبان و ادبیان انگلیسی تمرکز بیشتری روی مطالعه و بررسی متون ادبی وجود دارد. هدف کلی از رشته های زبان انگلیسی تربیت متخصصانی است که بتوانند به کار مطالعه، پژوهش، آموزش، نویسندگی و ترجمه بپردازند.

شرایط ورود به رشته زبان انگلیسی

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

توانایی های لازم برای رشته زبان انگلیسی

طبیعی است که اگر به رشته زبان انگلیسی فکر می‌کنید، به آن علاقه داشته‌اید، اما علاقه به تنهایی برای موفقیت در هیچ رشته یا کاری کافی نیست. لازم است بدانید که در مشاغل زبان انگلیسی یا حین تحصیل با چه مسائلی روبرو هستید تا بهترین تصمیم را برای خودتان بگیرید.

پایه زبان انگلیسی و فارسی

پایه‌ای‌ترین نیاز برای ورود به این رشته، توانایی متوسط شما در مهارت‌های مختلف درس زبان انگلیسی (خوانش، نوشتار، گفتار، شنیدار) و زبان فارسی است. شاید فکر کنید که رشته زبان انگلیسی فقط درباره زبان انگلیسی است، اما به عنوان زبان اصلی، باید به نگارش و قواعد زبان فارسی هم تسلط و اشراف بالایی داشته باشید. زبان فارسی هم به اندازه زبان تخصصی انگلیسی در کنکور این رشته اهمیت دارد و برای کسب رتبه خوب به این نکته توجه داشته باشید که نه فقط در کنکور، بلکه برای کار هم تسلط به زبان مادری و تفاوت‌های زبانی آن با زبان دوم، اهمیت زیادی دارند. دانشگاه نباید اولین مرحله آشنایی حرفه‌ای شما با زبان خارجی باشد.

علاقه به فضای کاری رشته زبان

یک فارغ‌التحصیل زبان انگلیسی عمدتا با متن‌های زبان یا با زبان‌آموزان سر و کار دارد و این یکنواختی نباید برای شما خسته‌کننده باشد در غیر این صورت کار کردن برایتان غیر ممکن می‌شود.

مطالعات خارج از درس

مطالعه یک زبان مهارت‌های متنوع و گسترده‌ای را در بر می‌گیرد، بنابراین باید مطالعات فردی زیادی داشته باشید.

مهارت های ارتباطی

آموزش زبان نسبت به کار با متون، هیجان و تنوع بالاتری دارد، اما طبیعتا توانمندی‌های فردی و میان فردی بیشتری می‌طلبد و موارد زیر از جمله شرایط ورود به رشته زبان انگلیسی و موفقیت در آن هستند:

  • صبور بودن در برخورد با زبان‌آموزان، دانش‌آموزان یا دانشجویان
  • دقت بالا و نکته‌سنج بودن
  • مهارت ایجاد ارتباط اجتماعی قوی
  • اعتماد به نفس خوب
  • سخنور بودن و فن بیان قوی
  • توانایی مدیریت
  • مهارت‌های انجام کار گروهی و تیمی
  • مهارت ارتباط کلامی و غیر کلامی
  • آشنایی و علاقه به مسائل روانشناسی و تربیتی

آشنایی با فنون آموزشی

داشتن مهارت در فنون مختلف تدریس مانند روش دستوری، روش شنیداری، روش فراگیر و روش تک زبانه ضرورت دارد. اگر هدف کار با کودکان باشد، لازم است دوره‌های خاص کار  و ارتباط با کودکان را کسب کنید.

آشنایی با تکنولوژی های روز

از آن‌جایی که در دنیای امروز افراد بیشتر به آموزش آنلاین یا مجازی تمایل دارند، یا اگر بخواهید در بازار کار بین‌المللی زبان انگلیسی فعالیت کنید، باید تا حدودی به دنیای دیجیتال، فناوری، تکنولوژی‌های اینترنتی و کامپیوتری هم علاقه‌مند باشید و پشتکار کافی برای یادگیری آن‌ها به خرج دهید.

کنکور زبان چگونه است

رشته زبان انگلیسی زیر شاخه کدام رشته است؟

شاید برای شما هم سوال شده باشد که رشته زبان انگلیسی در کدام شاخه است اما کنکور زبان های خارجی یکی از رشته های شناور کنکور است. یعنی در هر رشته‌ای درس خوانده باشید می‌توانید با ثبت نام در زیرگروه آزمایشی زبان‌های خارجی، گرایش‌های مختلف رشته های زبان انگلسی را در مقطع کارشناسی انتخاب کنید.

شرایط ورود به رشته زبان انگلیسی در دانشگاه

فرقی نمی‌کند که در دبیرستان چه رشته‌ای خوانده باشید، می‌توانید علاوه بر کنکور تخصصی رشته خودتان، در کنکور زبان‌های خارجی هم شرکت کنید. برخی از دانش‌آموزان به عنوان یک گزینه فرعی، در زبان‌های خارجی شرکت می‌کنند اما اگر در رشته اصلی خودشان رتبه خوبی کسب کنند و در رشته مورد نظرشان قبول شوند، معمولا زبان انگلیسی انتخاب اول آن‌ها نیست. رشته زبان انگلیسی زیرگروه کنکور زبان‌های خارجی بوده و تنها درسی که در کنکور آن وجود دارد، زبان انگلیسی با ضریب ۴ است.

ضرایب سوابق تحصیلی برای کنکور زبان انگلیسی

همانطور که می‌دانید، سوابق تحصیلی تاثیر ۴۰درصدی در نمره پایانی کنکور دارند. در جدول زیر نام دروسی که برای سوابق تحصیلی رشته زبان انگلیسی در نظر گرفته می‌شوند و ضریب آن‌ها را آورده‌ایم.

دروسضریب
فارسی ۳‏۲۱/۶۱
عربی، زبان، قران ۳‏۹/۰۵
تعلیمات دینی ۳‏۱۶/۵۲
زبان خارجی ۳‏۱۱/۸
سلامت و بهداشت۳/۴۴

سهمیه کنکور زبان

مهم‌ترین سهمیه در انتخاب رشته زبان، سهمیه مناطق است. سهمیه منطقه ۱ به مراکز شهرهای تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و تبریز اختصاص دارد و برای به دست آوردن رتبه‌های خوب باید درصدهای بالاتری نسبت به مناطق ۲ و ۳ داشته باشید. انتخاب رشته زبان برای سهمیه مناطق محروم به نسبت سایر انتخاب رشته‌ها راحت‌تر است، زیرا در دفترچه کدرشته‌های هر منطقه محروم به طور کامل مجزا و مشخص است و دقیقا مخصوص همان منطقه است و داوطلب دیگری نمی‌تواند این کدرشته‌ها را انتخاب کند.

رشته زبان انگلیسی بدون کنکور

داوطلبانی که علاقه‌مند به ثبت نام در رشته زبان انگلیسی بدون کنکور هستند، می‌توانند در موعد مقرر نسبت به ثبت نام اقدام کنند. پذیرش بدون کنکور فقط بر اساس سوابق تحصیلی داوطلبان صورت می‌گیرد.

کاردانی زبان انگلیسی

برخی از دانشگاه‌ها نیز در مقطع کاردانی پذیرش گرایش‌های زیر را دارند:

  • مترجمی زبان انگلیسی
  • آثار مکتوب
  • متون رسمی
  • مترجمی زبان انگلیسی آثار دیداری و شنیداری
رشته های زبان انگلیسی

گرایش های رشته زبان انگلیسی

این رشته سه گرایش اصلی دارد:

آموزش زبان انگلیسیمترجمی زبان انگلیسیزبان و ادبیات انگلیسی

گرایش‌های فرعی دیگری هم هستند که در مقاطع بالاتر پذیرش دارند:

  • گرایش زبان انگلیسی ویژه دانشجویان مطالعات اسلامی
  • گرایش آموزش زبان به کمک فناوری در مقطع کارشناسی ارشد

رشته های زبان انگلیسی در مقطع کارشناسی ارشد، برای فارغ‌التحصیلان همه رشته‌های دیگر قابل انتخاب هستند.

اگر به مقوله زبان‌های خارجی علاقه دارید، مطالب دیگری که راجع به رشته زبان ژاپنی، رشته زبان فرانسه و رشته زبان آلمانی نوشته‌ایم را هم بخوانید.

رشته آموزش زبان انگلیسی در دانشگاه

در مقاطع کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکتری ارائه می‌شود. تمرکز این گرایش بر روش‌های آموزش و تدریس زبان انگلیسی برای دوره‌های سنی مختلف است. مزیت تحصیل آکادمیک در این رشته به جای یادگیری در موسسات این است که دانشجویان مباحثی مانند زبان‌شناسی، نگارش نقد ادبی، روش‌های یادگیری زبان، موانع یادگیری، مشکلات یادگیری و راه حل‌های آن‌ها را فرا می‌گیرند که کیفیت و سطح آموزش را بسیار بالا می‌برند. هدف دوره کارشناسی آموزش زبان انگلیسی، اساسا تربیت مدرسانی است که با استفاده از دانش نظری و مهارت‌های عملی در دوره چهارساله توانایی و تسلط در آموزش زبان انگلیسی را کسب کنند.

رشته مترجمی زبان در دانشگاه

یکی از پر طرفدارترین گرایش‌ها است و در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه می‌شود. هدف کلی از کارشناسی این گرایش، تربیت پژوهشگران، مترجمان، صاحب‌نظران و مدرسان ترجمه است. مقاطع بالاتر بر تحقیق و پژوهش در چند و چون ترجمه و ابعاد مختلف زبانی تمرکز دارند. دانش‌آموختگان این رشته در برنامه‌ریزی درسی مقاطع مختلف، هدایت ترجمه، تعیین روش‌ها و سیاست‌های ترجمه در کشور نقش دارند.

رشته زبان و ادبیات انگلیسی

رشته زبان و ادبیات انگلیسی علاوه بر مقطع کارشناسی، در سطح کارشناسی ارشد و دکتری هم ارائه می‌شود. هدف از این رشته پرورش خلاقیت و قدرت تفکر دانشجویان در درک و تحلیل آثار ادبی است. برای انتخاب این گرایش، بهتر است از قبل سطح زبان خوبی داشته باشید. بیشتر درس‌های گرایش زبان و ادبیات انگلیسی مطالعه آثار ادبی زبان انگلیسی مانند ادبیات دوره قدیم و میانه، دوره رنسانس، دوره بازگشت پادشاهی، دوره رمانتیک، دوره ملکه ویکتوریا، دوران‌های مدرن، پست مدرن و قرن بیستم هستند. متون مختلفی شامل رمان، شعر، نمایشنامه، داستان کوتاه  و سایر اشکال متون انگلیسی، در این گرایش مطالعه می‌شوند.

دروس تخصصی رشته زبان انگلیسی

رشته زبان انگلیسی چند ترم است؟

کارشناسی رشته زبان انگلیسی، ۱۴۰ واحد دارد. شاید برایتان سوال ایجاد شده باشد که طی ۴ سال دوره کارشناسی، چه دروس تخصصی و پایه‌ای در این رشته تدریس می‌شوند؛ برای اینکه با فضای آکادمیک رشته های زبان انگلیسی بیشتر آشنا شوید به جدول زیر نگاهی بیندازید.

دروس مشترک بین گرایش‌هاخواندن‌ و درک‌ مفاهیم‌، دستور و نگارش ، گفت‌ و شنود آزمایشگاه‌، متون‌ یادگیری‌ زبان‌، نگارش‌ پیشرفته‌، ترجمه‌ متون‌ ساده‌، اصول‌ و روش‌ ترجمه‌، کاربردهای‌ اصطلاحات‌ و تعبیرات‌ در ترجمه‌، آواشناسی‌ انگلیسی‌، درآمدی‌ بر ادبیات‌ انگلیسی‌، خواندن‌ متون‌ مطبوعاتی‌، نمونه‌های‌ نثر ساده‌، بیان‌ شفاهی‌ داستان‌، نامه‌نگاری‌ انگلیسی‌، مقاله‌نویسی‌، بررسی‌ آثار ترجمه‌شده‌ اسلامی‌، اصول‌ و روش‌ تحقیق‌، آزمون‌سازی‌ زبان‌، روش‌ تدریس، نوشتن خلاق، زبانشناسی کاربردی، دستور زبان انگلیسی و کاربرد آن‌
دروس اختیاریفراگيری زبان دوم، نويسندگان قرن بيستم، سيری درتاريخ ادبيات، ترجمه مکاتبات و اسناد

شغل های رشته زبان انگلیسی

امروزه دانستن زبان دوم کاری فقط از روی علاقه نیست بلکه به یک نیاز اساسی تبدیل شده و کاربردهای متنوع زبان انگلیسی، باعث توسعه بازار کار آن شده است. برای رسیدن به شغل های پردرآمد زبان انگلیسی شاید لازم باشد در گرایش خاصی و تا مقاطع بالاتر، تحصیل کنید. برخی از شغل های مرتبط با زبان انگلیسی را در جدول زیر آورده‌‌ایم.

تدریس در مدارس، آموزشگاه‌ها و دانشگاهآموزش آنلاین و مجازی زبانمترجم همزمان در مراکز دولتی و خصوصی
کار در شرکت‌های هواپیماییکار در حوزه گردشگریراهنمای تورها
مترجم رسمی در دارالترجمه‌ها، انتشارات، قوه قضاییهتولید کننده محتوا و کپی رایترکار در سفارت‌خانه‌ها
همکاری با وزارت خارجهمترجم زبان فارسی به انگلیسیمترجم زبان برای فیلم‌ها
کار در شرکت‌های بازرگانی و بین‌المللینیروی منابع انسانیروزنامه‌نگاری و نوشتن متون خبری
کتابدارروابط عمومیدارالترجمه و موسسه آموزش زبان

پیش از این نیز در مطلبی تحت عنوان بازار کار بهترین رشته های زبان خارجی نوشته‌ایم و مشاغل رشته‌های دانشگاهی پرطرفدار آن‌ها را بررسی کرده‌ایم که توصیه می‌کنیم مطالعه کنید.

یادگیری زبان در دانشگاه یا آموزشگاه

یادگیری زبان در دانشگاه یا آموزشگاه بهتر است؟

یکی از بزرگترین چالش‌های دانشجویان ورودی از مناطق محروم، انگلیسی صحبت کردن در دانشگاه است. شاید به خاطر علاقه به زبان و از طرفی به علت کمبود امکانات، رشته زبان انگلیسی را انتخاب می‌کنند، اما در بدو امر متوجه می‌شوند که این دلیل خوبی برای انتخاب این رشته نبوده است.

از طرفی می‌توان با گذراندن دوره در آموزش‌گاه‌ها و شرکت در آزمون‌های تدریس این مسیر را طور دیگری طی کرد. اما یادیگیری زبان در دانشگاه بهتر است یا آموزشگاه؟ هرکدام معایب و مزایای خودش را دارند.در جدول زیر تفاوت های زبان در دانشگاه و آموزشگاه های زبان می‌اندازیم:

رشته زبان در دانشگاهزبان در آموزشگاه
با داشتن مدرک دانشگاهی زبان نسبت به رقبا رسمیت بیشتری هنگام استخدام خواهید داشت.بیشتر بر مهارت‌های عمومی و آمادگی افراد برای شرکت در آزمون‌های زبان مانند تافل و آیلتس تمرکز دارند.
شیوه تقویت مکالمه یا لیسنینگ آموزش داده نمی‌شود و خودتان باید مطالعه فردی داشته باشید یا از کلاس زبان استفاده کنید.مطالعه متون ادبی، فنون ترجمه و یادگیری روش‌های تدریس اصلا اهمیتی در آموزشگاه‌ها ندارند.
تمام اساتید دروس تخصصی، از ابتدا فقط به زبان انگلیسی صحبت می‌کنند و شما نیز اجازه فارسی صحبت کردن را ندارید.می‌توانید آموزشگاهی را انتخاب کنید که با متد و بر اساس کتاب مد نظر شما کار می‌کند.
با کتاب‌های تخصصی برای دانشجویان زبان سر و کار دارید.کتاب‌هایی که در مؤسسات آموزش‌داده می‌شوند صرفا برای تقویت مهارت‌های چندگانه زبان هستند.
نمی‌توانید انتخاب کنید که اساتید با چه لهجه‌ای صحبت کنند این امکان در آموزشگاه‌ها وجود دارند که به انتخاب خودتان با مدرسی با لهجه بریتیش یا امریکایی کلاس بردارید.

در نهایت با توجه به نکاتی که گفتیم، اگر هدف شما کار تخصصی در حوزه زبان اعم از استخدام در مراکز دولتی و خصوصی، آموزش و ترجمه اصولی است، خواندن رشته زبان در دانشگاه و دریافت مدرک را توصیه می‌کنیم. اگر در کنار زبان انگلیسی، بتوانید به زبان دیگری هم مسلط باشید، شانس شما در مقابل رقبای کاری بسیار بالا می‌رود.

آیا رشته زبان انگلیسی خوب است

سخن پایانی

هرچند می‌توان زبان انگلیسی را در مؤسسات آموخت و مدارک معتبر گرفت، اما اگر بخواهید در بازار کار با افراد زیاد دیگری که به همین شکل زبان انگلیسی خوانده‌اند رقابت کنید و سطح علمی بالاتری داشته باشید، تحصیلات آکادمیک را به ما توصیه می‌کنیم. در این مطلب با پرداختن به جنبه‌های مختلف، به معرفی رشته زبان انگلیسی پرداختیم تا اگر به این درس علاقه دارید، با اطلاعات بیشتری آن را انتخاب کنید. فراموش نکنید که قبل از ورود به دانشگاه، باید سطح زبان انگلیسی خود را تقویت کنید چون دروس دانشگاه مانند موسسات زبان نیستند و بر آموزش زبان تمرکز ندارند و شما قرار است به تحلیل، تفسیر و تخصص بر مسائل زبانی بپردازید.

پس از فارغ‌التحصیلی در این رشته، فرصت‌های شغلی مختلف و متنوعی پیش روی شما هستند و بر اساس سطح تحصیلات، نوع کار، میزان تلاش و مهارت‌های خودتان، درآمد آن می‌تواند بسیار بالا و راضی‌کننده باشد. در هر رشته دبیرستان که درس خوانده باشید، می‌توانید رشته زبان انگلیسی را از طریق شرکت در کنکور زبان های خارجی انتخاب کنید، همچنین در برخی از دانشگاه‌ها نیز پذیرش بدون کنکور دارد.

سوالات متداول

  1. برای زبان انگلیسی چه رشته ای باید خواند؟
    فرقی نمی‌کند چه دیپلمی داشته باشید، چون کنکور رشته زبان شناور است. می‌توانید به عنوان کنکور اصلی یا در کنار رشته اصلی خودتان به عنوان کنکور فرعی، در رشته زبان هم شرکت کنید.
  2. انتخاب رشته زبان انگلیسی در پایه نهم امکان پذیر است؟
    خیر، این رشته جزو رشته‌های دبیرستان نیست اما شما در هر رشته‌ای که درس بخوانید، می‌توانید در کنکور زبان به عنوان کنکور اصلی یا کنکور دوم شرکت کنید.
  3. رشته زبان انگلیسی چند ترم است؟
    کارشناسی رشته زبان انگلیسی ۱۴۰ واحد دارد که به طور معمولی ۸ ترم و ۴ سال طول می‌کشد. برخی از دانشجویان با گذراندن واحدهای بیشتر، این دوره را ۷ ترمه تمام می‌کنند.
  4. گرایش های رشته زبان انگلیسی چه هستند؟
    زبان انگلیسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا ۳ گرایش آموزش زبان انگلیسی، مترجمی زبان و ادبیات زبان انگلیسی دارد.
  5. رشته زبان انگلیسی در کدام شاخه است؟
    از هر رشته‌ای در دبیرستان، علاوه بر کنکور مرتبط با رشته تحصیلی خودتان می‌توانید در کنکور زبان های خارجی و رشته زبان هم ثبت نام کنید.
  6. مترجمی زبان انگلیسی زیر شاخه کدام رشته است؟
    مترجمی زبان انگلیسی یکی از گرایش های رشته زبان است که می‌توانید در مقطع کارشناسی به بالا انتخاب کنید.
  7. بازار کار رشته زبان انگلیسی چگونه است؟
    به دلیل تنوع گرایش‌های رشته زبان، بین‌المللی بودن زبان انگلیسی و نیاز روز افزون افراد به کسب دانش زبانی، این رشته رونق زیادی دارد و فارغ‌التحصیلان می‌توانند در مشاغل مختلفی با درآمد خوب کار کنند.
  8. رشته زبان انگلیسی در دانشگاه چند سال است؟
    برای اتمام دوره کارشناسی این رشته باید حدودا ۴ سال درس بخوانید.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *