آموزش کسر روی محور + مثال برای کلاس سوم ابتدایی

آموزش کسر روی محور کلاس سوم

دانش‌‌آموزان برای اولین‌‌بار در مقطع ابتدایی با کسرها آشنا می‌‌شوند و از مفهوم سهم‌‌های مساوی آگاهی پیدا می‌‌کنند. در پایه سوم دبستان، دانش‌‌آموزان به درک مفهومی این موضوع نیاز دارند و باید با کمک روش‌‌های تصویری در این زمینه به آن‌‌ها کمک کرد.

یکی از این روش‌‌های کاربردی، آموزش کسر روی محور کلاس سوم است که در این مقاله قصد داریم با حل چند مثال کاربردی به آموزش آن بپردازیم تا درک کسرها را برای دانش‌‌آموزان عزیز آسان‌‌تر کنیم. پس تا انتهای این آموزش با ما همراه باشید و مطالعه آن را از دست ندهید.

کسر چیست؟

کسرها نشان‌‌دهنده قسمتی از یک کل هستند. برای مثال، اگر یک شکل هندسی مانند دایره را به ۶ قسمت مساوی تقسیم کنیم و تنها ۵ قسمت از آن را رنگ بزنیم، در این حالت می‌‌گوییم ۵ قسمت از ۶ قسمت مساوی دایره رنگ‌‌آمیزی شده است و آن را به‌‌صورت کسر پنج ششم نمایش می‌‌دهیم و می‌‌خوانیم پنج‌‌ششم. ۵ را صورت کسر و ۶ را مخرج آن می‌‌نامیم. 

 تعریف کسر و مثال کسر

به‌‌طور کلی، برای نشان دادن کسر از یک خط افقی به‌‌نام خط کسری استفاده می‌‌کنیم. عدد بالای این خط را صورت کسر و عدد پایین آن را مخرج کسر می‌‌گوییم.

پیشنهاد مطالعه: آموزش کامل جمع و تفریق کسرها

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

نشان دادن کسر روی محور

محور اعداد یک خط مستقیم و افقی است که هر نقطه روی آن یک عدد را نشان می‌‌دهد.

همان‌‌طور که اعداد کامل مثل ۱، ۲، ۳ و۴ و غیره را روی محور نشان می‌‌دادیم برای نمایش کسر روی محور هم همین کار را می‌‌کنیم اما چون کسرها بخشی از یک کل یا مجموعه را نمایش می‌‌دهند، باید قبل از نشان دادن کسر، محور را به قسمت‌‌های مساوی تقسیم کنیم. در ادامه مراحل نمایش اعداد کسری روی محور را برای حالت‌‌های مختلف توضیح می‌‌دهیم.

نمایش کسر کوچک تر از واحد روی محور

کسر کوچک‌‌تر از واحد کسری است که مقدار صورت آن از مقدار مخرجش کوچک‌‌تر باشد. برای مثال، در کسر کسر سه هفتم (سه‌‌هفتم) مقدار صورت (۳) از مخرج (۷) کوچک‌‌تر است و به همین خاطر یک کسر کوچک‌‌تر از واحد به حساب می‌‌آید.

اگر بخواهیم این کسر را روی محور نمایش دهیم، باید مراحل زیر را به‌‌ترتیب دنبال کنیم:

  • گام اول: ابتدا یک محور با طول مناسب رسم می‌‌کنیم.
  • گام دوم: با توجه به اینکه کسر داده‌‌شده کسری است که مقدار صورت آن از مخرجش کوچک‌‌تر است، مقدار عددی آن از یک واحد کمتر می‌‌شود و بین صفر و یک قرار می‌‌گیرد. پس برای نمایش چنین کسری باید نقاط ۰ و ۱ را مانند شکل زیر روی محور مشخص کنیم. 
  • گام سوم: به مخرج کسر نگاه می‌‌کنیم. مقدار مخرج هر عددی بود به همان اندازه طول مشخص‌‌شده بین صفر و یک را به قسمت‌‌های مساوی تقسیم می‌‌کنیم. مثلاً در کسرکسر سه هفتم که مقدار مخرج برابر با ۷ است باید فاصله بین صفر و یک به ۷ قسمت مساوی تقسیم شوند.
  • گام چهارم: پس از تقسیم کردن، از صفر یعنی از سمت چپ شروع کرده و به تعداد عددی که در صورت کسر قرار دارد، واحدهای کوچک را می‌‌شماریم. از آنجا که در کسرکسر سه هفتم مقدار صورت ۳ است، به‌‌اندازه ۳ واحد کوچک به‌‌سمت راست جلو می‌‌رویم و آن را علامت‌‌گذاری می‌‌کنیم. به‌‌این‌‌ترتیب، کسر روی محور اعداد مشخص می‌‌شود.
  • تصویر زیر، مراحل بالا را به‌‌خوبی نشان می‌‌دهد.
عکس آموزش رسم کسر کوچک تر از واحد روی محور اعداد

نمایش کسر بزرگ تر از واحد روی محور

منظور از کسر بزرگ‌‌تر از واحد کسری است که مقدار صورت آن از مخرجش بزرگ‌‌تر است. به‌‌عنوان مثال، کسر کسر سیزده پنجم (سیزده‌‌پنجم) یک کسر بزرگ‌‌تر از واحد به حساب می‌‌آید چون صورت آن یعنی ۱۳ از مخرجش یعنی ۵ بزرگ‌‌تر است. برای نمایش چنین کسری ابتدا باید آن را به عدد مخلوط تبدیل کرد. برای تبدیل کسر به عدد مخلوط روش‌‌های مختلفی وجود دارد که ما در اینجا از روش گسترده‌‌نویسی استفاده می‌‌کنیم. عدد مخلوط مساوی با کسرکسر سیزده پنجم  را به‌‌صورت زیر به‌‌دست می‌‌آوریم:

نمایش کسر بزرگ تر از واحد روی محور

حالا که کسر را به عدد مخلوط تبدیل کردیم، می‌‌توانیم آن را روی محور نشان دهیم. نمایش عدد مخلوط کسر دو در سه پنجم و درنتیجه کسررا طبق مراحل زیر انجام می‌‌دهیم:

  • گام اول: یک محور با طول مناسب می‌‌کشیم.
  • گام دوم: چون کسر یک کسر بزرگ‌‌تر از واحد است و مقدار عددی آن از یک واحد بزرگ‌‌تر می‌‌شود، باید به عدد صحیح عدد مخلوط توجه کنیم. در عدد مخلوط کسر دو در سه پنجم عدد ۲ عدد صحیح است. این عدد مخلوط نشان می‌‌دهد که کسر کسر سیزده پنجم از عدد ۲ بیشتر و از عدد ۳ کمتر است و از این‌‌رو، بین عدد ۲ و ۳ قرار می‌‌گیرد. پس باید اعداد کامل ۰ تا ۳ را مانند تصویر زیر روی محور مشخص کنیم.
  • گام سوم:  حالا به مخرج کسر نگاه می‌‌کنیم. چون مخرج کسر ۵ است، باید هر واحد را به ۵ قسمت مساوی تقسیم کنیم. 
  • گام چهارم: از عدد صفر شروع می‌‌کنیم و به‌‌اندازه ۲ واحد کامل می‌‌شماریم. پس از آن، به‌‌اندازه مقدار صورت کسر عدد مخلوطکسر دو در سه پنجم یعنی ۳ واحد کوچک جلو می‌‌رویم و آن را علامت می‌‌زنیم. محل علامت‌‌گذاری کسر کسر سیزده پنجم را نشان می‌‌دهد.

در تصویر زیر می‌‌توانید تمام مراحل بالا را مشاهده کنید. 

 نمایش کسر بزرگ تر از واحد روی محور

با توجه به اینکه دانش‌‌آموزان در ریاضی پایه پنجم با نمایش کسرهای بزرگ‌‌تر از واحد آشنا می‌‌شوند، توصیه می‌‌شود برای یادگیری نحوه نشان دادن کسر روی محور پنجم ابتدایی این بخش را مطالعه کنند.

مقایسه کسرها روی محور

محور اعداد مقادیر را به‌‌ترتیب کوچک به بزرگ از سمت چپ به راست نشان می‌‌دهد. بنابراین، مقایسه ی کسرها را می‌‌توان به‌‌راحتی انجام داد. کسرهایی که در سمت چپ قرار دارند از کسرهای سمت راست خود کوچک‌‌ترند.

مقایسه کسر ها روی محور

به‌‌عنوان مثال، در تصویر زیر واضح است که کسرکسر سه پنجماز کسر بزرگ‌‌تر است زیرا کسرکسر یک پنچمبه همین صورت می‌‌توانید دو یا چند کسر را روی محور اعداد مقایسه کنید.

نمایش تساوی کسرها روی محور

نمایش تساوی کسرها روی محور نمونه‌‌ای از مسائل مربوط به نشان دادن کسر روی محور ششم ابتدایی است زیرا دانش‌‌آموزان در این پایه مفهوم تساوی کسرها و کسرهای مساوی را یاد می‌‌گیرند.

کسرهای مساوی کسرهایی هستند که وقتی به ساده‌‌ترین شکل ممکن تبدیل می‌‌شوند، مقدار یکسانی را نمایش می‌‌دهند. در شکل زیر، کسرهایی که با رنگ یکسان مشخص شده‌‌اند، کسرهایی مساوی‌‌اند.

برای مثال، کسرکسر چهاردهم دو پنچمدو کسر مساوی به شمار می‌‌روند زیرا اگر کسر کسر چهارم دهمرا به ساده‌‌ترین شکل آن تبدیل کنیم، کسرکسر دو پنجمبه‌‌دست می‌‌آید. به همین خاطر است که این کسرها صرف‌‌نظر از تفاوت در مقدار صورت و مخرج در موقعیت یکسانی روی محور قرار دارند.

نمایش تساوی کسرها روی محور

نمونه سؤال کسر روی محور سوم ابتدایی با جواب

در این بخش، به حل چند نمونه سؤال از نمایش کسر روی محور سوم دبستان می‌‌پردازیم.

سؤال ۱: کسرهای زیر را روی محور نشان دهید.

جواب: مقدار صورت هر دو کسر از مخرج آن کوچک‌‌تر است. این یعنی اینکه هر دو کسر از یک کوچک‌‌ترند و بین عدد صفر و یک قرار می‌‌گیرند. پس اولین‌‌کاری که باید انجام دهیم، رسم محور و مشخص کردن صفر و یک روی آن است. با توجه به اینکه مخرج کسرکسر هفت هشتم و سه پنجم مساوی با ۸ است فاصله بین صفر و یک را به ۸ قسمت مساوی تقسیم می‌‌کنیم و با شروع از صفر به تعداد ۷ واحد کوچک به‌‌سمت راست پیش می‌‌رویم و آنجا را علامت‌‌گذاری می‌‌کنیم.

برای کسرکسر سه چهارم نیز همین مراحل را انجام می‌‌دهیم. اما چون مخرج آن ۴ است فاصله بین صفر و یک را به ۴ قسمت یکسان تقسیم می‌‌کنیم و از صفر به مقدار ۳ واحد می‌‌شماریم زیرا مقدار صورت برابر با ۳ است. در تصویر زیر، دو کسر را روی دو محور به‌‌صورت جداگانه نشان داده‌‌ایم.

مثال اول آموزش کسر روی محور کلاس سوم

سؤال ۲: یک سوم واحد مانده به عدد ۲ روی محور نشان دهید.

جواب: همان‌‌طور که در صورت سؤال گفته شده است باید کسر-یک-سوم قبل از عدد ۲ را روی محور مشخص کنیم. واضح است که یک‌‌سوم واحد مانده به عدد ۲ از ۱ بیشتر و از ۲ کمتر است. پس در قدم اول باید اعداد کامل صفر تا ۲ را روی محور علامت‌‌گذاری کنیم. 

یک‌‌سوم واحد مانده به عدد ۲ یعنی یک‌‌سوم مانده تا به عدد ۲ برسیم. پس این کسر قبل از عدد ۲ و در سمت چپ آن قرار می‌‌گیرد. ازآنجا که مخرج کسرکسر-یک-سوممساوی با ۳ است برای نشان دادن کسر داده‌‌شده باید هر واحد به ۳ قسمت مساوی تقسیم شود. همان‌‌طور که در شکل زیر می‌‌بینید، هر کدام از بخش‌‌های کوچک مقدارکسر-یک-سوم را نشان می‌‌دهند. از عدد ۲ شروع کرده و با حرکت به‌‌سمت چپ به‌‌اندازه یک واحد کوچک یعنی کسر-یک-سوم پیش می‌‌رویم. نقطه موردنظر را که نشان‌‌دهنده یک‌‌سوم واحد مانده به عدد ۲ است مانند شکل زیر علامت می‌‌زنیم.

مثال دوم آموزش کسر روی محور کلاس سوم

پیشنهاد مطالعه: کسر متعارفی چیست ؟

سؤال ۳: کسر سه چهارمواحد بعد از عدد ۳ را روی محور نشان دهید.

جواب: با توجه به اینکه کسرکسر سه چهارم  از یک واحد کمتر است و بعد از عدد ۳ قرار دارد، معلوم می‌‌شود که محل نمایش کسر روی محور بین عدد ۳ و ۴ است زیراکسر سه چهارم واحد بعد از عدد ۳ از ۳ بیشتر و از ۴ کمتر است.

مخرج کسرکسر سه چهارم مساوی ۴ است و باید هر واحد را مانند تصویر زیر به ۴ قسمت مساوی تقسیم کرد. در مرحله بعد، از عدد ۳ شروع به شمردن می‌‌کنیم و سه واحد کوچک به‌‌سمت راست جلو می‌‌رویم زیرا صورت کسرکسر سه چهارم مساوی ۳ است و هر واحد کوچککسر-یک-چهارم  را نشان می‌‌دهد. به همین راحتی می‌‌توانیم موقعیت کسر سه چهارم  واحد بعد از عدد ۳ را نمایش دهیم.

مثال سوم آموزش کسر روی محور کلاس سوم

سؤال ۴: نقطه (م) روی محور زیر چه کسری را نشان می‌‌دهد؟

مثال چهارم آموزش کسر روی محور کلاس سوم

جواب: برای پاسخ‌‌گویی به این سؤال ابتدا باید ببینیم هر واحد به چند قسمت مساوی تقسیم شده است. با توجه به محور داده‌‌شده، مشخص است که هر واحد به ۴ قسمت مساوی تقسیم شده است. این یعنی اینکه هر واحد کوچک کسرکسر-یک-چهارم را نشان می‌‌دهد. 

برای اینکه بدانیم نقطه (م) معادل چه کسری است، از صفر شروع کرده و با حرکت به‌‌سمت راست تعداد واحدهای کوچک را تا نقطه (م) می‌‌شماریم. با توجه به شکل بالا، در فاصله صفر تا نقطه (م) ۵ واحد کوچک یا به‌‌عبارتی ۵ تا کسر-یک-چهارم  داریم. پس نقطه (م) کسرکسر پنج چهارم را نمایش می‌‌دهد.

جواب مثال کسر روی محور-10

سخن پایانی

در این مطلب به آموزش کسر روی محور پرداختیم و با حل چند مثال کاربردی مراحل نشان دادن کسر روی محور کلاس سوم ابتدایی را توضیح دادیم. نمایش کسر روی محور ابزاری کاربردی برای درک مفهوم کسرها است.

این روش تصویری به دانش‌‌آموزان کمک می‌‌کند کسرها و عملیات ریاضی در آن‌‌ها را به‌‌خوبی درک کنند. به همین منظور، ما در این مقاله سعی کردیم با حل چند نمونه سؤال نمایش کسر روی محور را آموزش دهیم اما پیشنهاد می‌‌کنیم برای تثبیت بهتر این مطالب فقط به این سؤال‌‌ها اکتفا نکنید و به حل تمرین‌‌های بیشتری بپردازید.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *