فهرست مطالب
Toggleبچههای دبستانی در کنار درس و مدرسه، به بازی کردن هم نیاز دارند. کلاس خشک و بیروح میتواند حوصله بچهها را سر ببرد و چه بسا آنان را نسبت به درس خواندن رمق کند. به همین دلیل اجرای بازیهای مختلف در مدرسه و کلاس میتواند به دانشآموزان و همچنین معلم کمک کند تا سرحال شوند و با روحیه مثبت به در کلاس حضور بیابند. بازیها میتوانند خاطرات زیبایی را برای بچهها بسازند و حتی موجب شوند تا آنها یکدیگر را بهتر بشناسند و با هم دوست شوند. در آن مقاله میخواهیم بهترین انواع بازی در دبستان را معرفی کنیم. بازیهایی که برای کودکان گروه سنی ۷ تا ۱۱ مناسب هستند. با ادامه این مقاله ما را همراهی کنید.
مزایای بازی کردن در مدرسه و کلاس درس برای کودکان دبستانی
بازیها مزایای زیادی برای کودکان سنین ۷ تا ۱۱ سال دارند. تحرک و هوشیاری لازم برای بازی باعث میشود تا بچهها سرحال شوند و بهتر در کلاس حضور داشته باشند. در ادامه مزایای بازی کردن در مدرسه و کلاس درس برای کودکان دبستانی را میآوریم.
ایجاد پیوند میان همکلاسیها
بازی کردن با یکدیگر از بهترین راههای برای برقراری ارتباط میان دانشآموزان است. علاوه بر این، با کمک این تعاملات مثبت، مربیان هم میتوانند دانشآموزان را بهتر بشناسند. ایجاد یک فضای شاد و پرشور میتواند خاطرات مشترکی را میان کودکان ایجاد کند.
ارائه فرصتهای یادگیری جدید
دانشآموزان سبکهای یادگیری متفاوتی دارند و بازی های دبستان یکی از استراتژیهایی است که میتوانید از آن استفاده کنید تا به دانشآموزان این فرصت را بدهید که روشهای یادگیری جدید را امتحان کنند و بفهمند کدام یک از آنها برایشان بهتر است. علاوه بر این، بازیها میتوانند راه خوبی برای درگیر کردن دانشآموزانی باشند که دیر یاد میگیرند یا نسبت به دروس بیمیل هستند.
ایجاد یک روال جدید
مزیت دیگر بازی های گروهی دبستان این است که فضا خشک کلاس را در هم میشکنند و بچهها را آماده ورود به سال تحصیلی جدید میکنند. به هر حال بچهها بعد از گذراندن اوقات فراغت و تابستان کمی بیحوصله میشوند و ایجاد روال جدید با بازیها میتواند راه مناسبی برای شروع سال تحصیلی جدید باشد.
پرورش خلاقیت
اکثر بازیهایی که میتوانید در کلاس درس اجرا کنید، دارای عنصر خلاقیت هستند. بازیهای هنری، بازیهای کلمهای، پازلها و… همگی دارای این عنصر هستند. حتی چالشهای تیمی نیز میتوانند شامل کمی خلاقیت شوند. پرورش خلاقیت و قوه تخیلی در کودکان بسیار مهم است.
اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیههای مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر میشود!
بازی فکری برای دبستانیها
بازیهای فکری بر روشهای مختلف تفکر، از حل معما گرفته تا تقویت حافظه، تمرکز دارند. لین بازیها برای معرفی دروس جدید، بهروزرسانی اطلاعاتی که برای مدتی مرور نشدهاند و همچنین آمادگی برای آزمونها ایدئال هستند. در ادامه بهترین بازی های فکری برای دبستانیها را میآوریم.
بازی هب
بازی هب را همه ما بلد هستیم. این بازی بسیار ساده است و مخصوص بچههایی است که با اعداد آشنایی بیشتری دارند. به عنوان مثال، اگر بچهها ۱۰-۱۱ ساله هستند، میتوانند به سادگی این بازی را اجرا کنند. زیرا بچهها باید با اعداد بخشپذیر آشنا باشند. تنها نکته بازی انتخاب عدد درست است. به عنوان مثال، شما عدد ۵ را انتخاب میکنید و بچهها باید در زمان رسیدن به عدد ۵ و اعداد بخشپذیر بر آن، واژه «هُب» را بگویند:
یک، دو، سه، چهار، هُب، شش، هفت، هشت، نه، هب، یازده، دوازده، سیزده، چهارده، هب و…
عدد را باید طوری انتخاب کنید که دور مدام روی یک نفر نیفتد. مثلاً اگر کلاس ۱۲ نفره باشد، عدد ۵ مناسب است و دور مدام بین بچهها میچرخد. در حالی که عدد ۳ برای یک کلاس ۱۲ نفره مناسب نیست؛ زیرا دور تنها روی یک سری از افراد تکرار خواهد شد.
بازی ساختن کلمات
برای اجرای این بازی در دبستان، ۲-۳ حرف مصوت و ۴-۵ حرف صامت را روی تخته بنویسید و سپس به دانشآموزان ۲ دقیقه فرصت بدهید که هر تعداد کلمه که میتوانند با آن حروف بنویسند. به هر کلمهای که دانشآموزان مینویسند یک امتیاز دهید. در مرحله بعدی حروف را تغییر دهید و بازی را از اول شروع کنید.
بازی ۲۰ سؤالی
یک موضوع درسی را انتخاب کنید. سپس از دانشآموزان بخواهید تا از شما سؤال بپرسند. هر دانشآموز میتواند یک سؤال از شما بپرسد تا پاسخ پیدا شود. سؤالات باید از نوع بله یا خیر باشند. این گونه میتوانید دانشآموزان را به شکل خلاقانه برای موضوعات درسی هم آماده کنید.
بازی های حرکتی در دبستان
بازی های حرکتی یکی دیگر از بازیهایی هستند که در دبستان میتوانید اجرا کنید. این بازیها موجب میشوند که کودکان سرحال شوند و توجه آنها بیشتر جلب درس شود. در ادامه بهترین بازی های حرکتی برای دبستان را معرفی میکنیم.
بازی کی گم شده؟
برای اجرای این بازی در دبستان، یکی از بچهها را انتخاب کنید. او را پای تخته بیاورید. این دانشآموز باید چشمان خود را ببندد. سپس یکی از بچهها باید از کلاس بیرون برود و پشت در کلاس پنهان شود. باقی دانشآموزان نیز باید در این حین بهآرامی جای خود را با دیگر بچهها عوض کنند.
حال کودکی که پای تخته رفته است، باید چشمان خود را باز کند و سریعاً حدس بزند که کدام یک از بچهها در کلاس حضور ندارد. وقتی دانشآموز درست حدس زد، فرد دیگری را پای تخته بیاورید و بازی را بار دیگر اجرا کنید.
بازی پانتومیم
برای اجرای این بازی، بچههای کلاس را به ۲ گروه تقسیم کنید. سپس چند کلمه را روی چند تکه کاغذ بنویسید. حال از بچههای هر گروه بخواهید تا یک نماینده انتخاب کنند. نماینده باید پای تخته بیاید و کاغذی را انتخاب کند. سپس کلمه یا عبارت نوشته شده روی کاغذ را با اجرای پانتومیم و بدون هیچ گونه صدایی به همگروهیهای خود برساند.
همگروهیهای او باید سعی کنند کلمه را در زمانی مشخص پیدا کنند. اگر نتوانند، گروه مقابل میتواند حدس خود را بیان کند و امتیاز دور را دریافت کند. سپس نوبت گروه دوم میشود تا نماینده خود را پای تخته بفرستد.
بازی مجسمه
این بازی جذاب و سرگرمکننده را میتوانید به راحتی با بچههای کلاس اجرا کنید. یک آهنگ مناسب برای دانشآموزان پخش کنید. بچهها باید تا زمانی که آهنگ پخش میشود، تکان بخورند و حرکات موزون دربیاورند. حتی این کار را پشت میز و در کلاس هم میتوانند به صورت نشسته انجام دهند. سپس به صورت ناگهانی آهنگ را متوقف کنید. بچهها باید به همان شکلی که بودند، متوقف شوند و تا زمانی که آهنگ دوباره پخش نشد، تکان نخورند.
برای بیشتر شدن هیجان بازی میتوانید چند بار دست خود را به سمت پخشکننده موسیقی ببرید و وانمود کنید که قصد دارید آهنگ را متوقف یا مجدداً شروع کنید. این گونه بچهها ممکن است اشتباه کنند و تکان بخورند.
بازی دستها بالا
اجرای این بازی نیز ساده است. از میان دانشآموزان ۴ تا ۷ نفر را انتخاب کنید. تعداد افرادی که انتخاب میکنید، به تعداد کل دانشآموزان بستگی دارد. اگر کلاس پرجمعیت است، ۷ دانشآموز را انتخاب کنید. اگر نه تعداد کمتری از آنها را انتخاب کنید.
این دانشآموزان باید پای تخته بیایند. باقی دانشآموزان باید سر خود را روی میز بگذارند و چشمانشان را ببندند. دستان خود را روی میز بگذارند و تنها شست خود را بالا بیاورند. حال دانشآموزان انتخاب شده باید میان بچهها بروند و هر کدام از آنها شست یکی از بچهها را پایین بگذارند. دوباره پای تخته برگردند.
اکنون دانشآموزان باید حدس بزنند که کدام یک از بچههای پای تخته دست آنها را پایین آورده است. اگر درست حدس بزنند، در مرحله بعدی آنها پای تخته میروند.
بازی های مناسب تیمسازی و همکاری در دبستان
این بازیها بر همکاری و کار تیمی تمرکز دارند و تنها زمانی جذاب میشوند که همه بچهها مشارکت داشته باشند. این گونه بازیها به دانشآموزان کمک میکنند تا بتوانند با دیگر بچهها دوست شوند و بهتر یکدیگر را بشناسند. علاوه بر این، کار گروهی را نیز یاد بگیرند. در ادامه نمونه بازی های مناسب تیمسازی و همکاری در دبستان را میآوریم.
بازی اسمش رو نبر
برای اجرای این بازی در دبستان، کلاس را به گروههای ۵ تا ۱۰ نفره تقسیم کنید. به هر گروه یک دسته کارت یا تکههای کاغذ بدهید که روی آنها واژگان یا عباراتی نوشته شده است که مربوط به درس هستند. حال هر گروه باید نمایندهای انتخاب کند. نماینده باید با استفاده از کلمات مشابه و نزدیک به کلمه اصلی، آن را توصیف کند. همتیمیها نیز باید کلمه اصلی را حدس بزنند.
به عنوان مثال، روی کارت کلمه دایره نوشته شده است. در مرحله اول، نماینده میتواند کلمه شکل را بگوید. همتیمیها هم میتوانند یک کلمه حدس بزنند. مثلاً آنها با شنیدن شکل به یاد مثلث میافتند. از آنجایی که کلمه اصلی دایره است، نماینده میتواند کلمه دیگری بگوید. مثلاً قطر. حال همتیمیهای او باید با داشتن واژههای شکل و قطر حدس بزنند که کلمه اصلی چیست. هر نماینده ۳ بار فرصت دارد تا همتیمیها خود را راهنمایی کند. اگر همتیمیها نتوانند کلمه اصلی را درست حدس بزنند، تیمهای دیگر میتوانند حدس خود را بگویند و در صورت درست بودن جواب، امتیاز بگیرند.
بازی طراحی هدایت شده
برای اجرای این بازی همه دانشآموزان باید یک کاغذ سفید و مدادرنگی یا مداد داشته باشند. حال معلم میتواند منظرهای را توصیف کند و به تدریج جزئیات را افزایش دهد. بچهها هم میتوانند توصیفات معلم را روی کاغذ بکشند.
به عنوان مثال، معلم میگوید که فرض کنید در حال قدم زدن در جنگل هستید. بچهها میتوانند یک مسیر و چند درخت بکشند. سپس معلم میگوید. خورشید در آسمان میدرخشد. بچهها خورشید را میکشند. جزئیات به تدریج افزایش پیدا میکند: پرندهها در آسمان پرواز میکنند. یک خرس در گوشهای از جنگل خوابیده است. پروانهای روی گل نشسته است و… . در نهایت همه دانشآموزان میتوانند نقاشی خود را به معلم و سایر همکلاسیها نشان دهند. برای تشویق آنها میتوانید نقاشیها را برای چند روز روی دیوار بچسبانید.
بازی طراحی مشارکتی
یکی دیگر از راههای پرورش خلاقیت، طراحی مشارکتی است. همیشه صفر تا صد یک کار در دست ما نیست و ممکن است نیاز باشد با توجه به آنچه دیگران ساختهاند، کاری را پیش ببریم. در این بازی بچهها یاد میگیرند بر اساس آنچه دیگران ساختهاند، خلاقیت به خرج دهند و کار را تمام کنند.
در واقع، وقتی کار تیمی تقسیم شود، همه اعضای گروه باید بتوانند مسئولیت خود را با توجه به فعالیت دیگری اجرا کنند. بازی طراحی مشارکتی این ویژگی را در کودکان پرورش میدهد.
برای اجرای این بازی دانشآموزان را به ۲ گروه تقسیم کنید. به هر گروه یک کاغذ سفید، مداد و مدادرنگی بدهید. هر فرد هم ۱ تا ۲ دقیقه وقت دارد. از بچهها بخواهید تا چیزی را بکشند. به عنوان مثال، به آنها بگویید که یک زمین فوتبال بکشند. نفر اول ۱ تا ۲ دقیقه وقت دارد تا یکی از عناصر زمین فوتبال را بکشد. مثلاً این شخص مستطیلی میکشد و وسط آن را با یک خط نصف میکند. سپس کاغذ را به نفر بعدی میدهد. نفر دوم میتواند دروازهها را بکشد. نفر سوم میتواند یک یا دو بازیکن را بکشد.
نوع کشیدن عناصر مهم نیستند. بلکه در این بازی قدرت تصمیمگیری در لحظه با توجه به فعالیت همگروهیها مهم است. به طور کلی این بازی را میتوانید به روشهای مختلفی اجرا کنید. گاهی نیازی نیست بچهها را به ۲ گروه تقسیم کنید. میتوانید یک کاغذ بزرگ داشته باشید تا همه بچهها روی آن نقاشی بکشند و در نهایت نقاشی را به دیوار کلاس بچسبانید.
باز شمارش معکوس
دانشآموزان دبستانی را به ۲ یا ۳ گروه تقسیم کنید. تعداد گروه بستگی به تعداد کل بچهها دارد. سپس به هر گروه یک کاغذ و مداد بدهید. زمانی را مشخص کنید. به عنوان مثال، ۳۰ ثانیه. سپس یک حرف را انتخاب کنید. به عنوان مثال، حرف میم.
هر گروه باید تلاش کند تا هر تعداد کلمه که با حرف میم شروع میشود، روی کاغذ بنویسد. وقتی زمان تمام شد، بلند بگویید برگهها بالا. بچهها باید برگه را بالا نگه دارند. کاغذها را از آنها بگیرید و کلمات و تعداد آنها را چک کنید. هر گروه که تعداد بیشتری کلمه با حرف میم نوشته باشد، برنده میشود.
بازی پشت به تخته
بازی پشت به تخته نیز برای بچههای دبستانی بسیار سرگرمکننده است. دانشآموزان را به ۲ گروه تقسیم کنید. روی تخته ۷ تا ۱۵ کلمه بنویسید. از هر گروه یک نماینده انتخاب کنید. نماینده باید پای تخته بیاید و روی به کلاس بایستد. به گونهای که تخته را نبیند. حال دور یک کلمه را خط بکشید. همتیمیهای نماینده باید تلاش کنند بدون نام بردن کلمه یا اشاره مستقیم به آن (به عنوان مثال، اگر کلمه میز انتخاب شود، هیچکس نباید به میزهای کلاس اشاره کند) او را راهنمایی کنند. تصمیم با دانشآموزان است که با زبان بدن نماینده را راهنمایی کنند یا از کلمات برای توصیف آن استفاده کنند.
کلام آخر
در این مقاله بهترین انواع بازی در دبستان را به همراه شیوه انجام آنها معرفی کردیم. این بازیهای گروهی دبستانی میتوانند باعث ارتقای اعتماد به نفس دانشآموزان شوند. علاوه بر این، راه خوبی برای این هستند که همه بچهها با هم حرف بزنند و با یکدیگر دوست شوند. نظر شما در این باره چیست؟ شما چه بازیهای دیگری را پیشنهاد میکنید؟