فهرست مطالب
Toggleپایان سال نهم موعد انتخاب رشته دانشآموزان است و اولین انتخاب بسیار مهم آن ها محسوب میشود. دانشآموزان با شناخت کامل خود و با اطلاع از انواع رشتهها میتوانند بعد از تمام شدن پایه نهم تحصیلی، انتخاب رشته کنند و اولین قدم برای رسیدن به آیندهی دلخواهشان را بردارند. هدایت تحصیلی دانش آموزان پایه نهم روندی برای کمک به انتخاب رشته صحیح است. در این مقاله از مجموعه مدارس سلام صفر تا صد هدایت تحصیلی را بررسی میکنیم. در پایان مقاله میدانید هدایت تحصیلی و برگه هدایت تحصیلی چیست، چگونه و چه زمان برای هدایت تحصیلی پایه نهم ثبت نام کنید.
هدایت تحصیلی چیست؟
هدایت تحصیلی فرایندی برای کمک به استعدادیابی و شناخت علایق دانشآموزان سال نهمی است. در نهایت بر اساس فرمها و نظرسنجیهای مختلف، همچنین نمرات و شرایط تحصیلی هر دانشآموز رشته تحصیلی مناسب به دانشآموزان پیشنهاد میشود. هدایت تحصیلی با در نظر گرفتن سه فاکتور مهم علاقه، توانایی و سوابق تحصیلی بهترین راهنماست تا به شما بگوید کدام مسیر مناسب شما خواهد بود.
باید توجه کنید که هدایت تحصیلی اجباری است و برای انتخاب هر رشته تحصیلی، حداقل نمره وجود دارد. در صورتی که دانشآموزی نمره لازم برای یک رشته را کسب نکند، امکان انتخاب رشته مورد نظر وجود ندارد.
اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیههای مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر میشود!
هدف هدایت تحصیلی نهم چیست؟
هدف این برنامه این است که دانشآموزان را راهنمایی کند تا تنها بر اساس یکی از معیارهای شهرت، بازار کار فعلی و علاقه انتخاب رشته نکنند و با در نظر گرفتن جوانب مختلف برآیندی از وضعیتشان داشته باشند. هدایت تحصیلی فقط برای نفع کوتاهمدت دانشآموزان و کمک به سردرگمی خانوادهها طراحی نشده بلکه اهداف بلندمدتی ورای آن وجود دارد:
- هدایت دانشآموزان به سمت رشته و شغلی که در آن بیشترین احتمال موفقیت، کامیابی و کسب درآمد را دارند.
- دستیابی به اهداف جمعی کشور مانند رشد و توسعه و برخورداری از نیروی کار ماهر که با کمک انتخاب مسیر درست امکان دارد.
برگه هدایت تحصیلی چیست؟
برای هدایت تحصیلی فرمهایی طراحی شده است که در هریک اطلاعاتی از وضعیت دانشآموز توسط والدین و معلمان وارد میشود. ۲ برگه یا فرم هدایت تحصیلی وجود دارد:
- برگه هدایت تحصیلی ۶: مربوط به فعالیتهای مشاورهای دانشآموز بر اساس نظرات والدین، مشاور و معلمان است.
- برگه هدایت تحصیلی ۷: مربوط به سوابق تحصیلی و نمرات دانشآموزان و همچنین ظرفیت است.
برای اطلاع از حد نصاب نمرات، به مطلب انتخاب رشته نهم مراجعه کنید.
نمونه برگه هدایت تحصیلی نهم
در ادامه فرم رغبت و توانایی که باید توسط دانشآموزان پر شود را مشاهده میکنید.
عوامل موثر بر هدایت تحصیلی نهم
۶ عامل در هدایت تحصیلی دانشآموزان پایه نهم اثرگذار هستند و هرکدام یک امتیاز دارند:
عوامل موثر بر هدایت تحصیلی | امتیاز میزان اثرگذاری |
نظر دانشآموز | ۱۰ |
نظر والدین | ۵ |
نظر مشاور | ۱۰ |
آزمون رغبت سنجی | ۱۵ |
آزمون استعداد یا هوش | ۱۵ |
عملکرد تحصیلی | ۳۵ |
اولویت ها در هدایت تحصیلی نهم
بعد از پر کردن برگههای هدایت تحصیلی و بررسی آنها، بر اساس نمرات و نتایج، اولویت از الف یا ب به هر دانشآموز داده میشود. نکته مهم اینکه اولویت الف و ب به دلیل تفاوت در پذیرش و تعداد مدارس غیر دولتی، در این مدارس مد نظر قرار نمیگیرد. این دو اولویتبندی مختص مدارس دولتی است.
- اولویت الف در هدایت تحصیلی برای رشتههایی است که ظرفیت پذیرش آنها در مدارس بالاتر است.
- اولویت ب در انتخاب رشته هدایت تحصیلی مختص رشتههایی است که علاوه بر کسب شرایط توسط دانشآموز، به وجود ظرفیت پذیرش نیاز دارد.
- اولویتهای ج و د، باید منتظر ثبتنام اولویتهای بالاتر بمانند.
اولویت الف در هدایت تحصیلی
این اولویت در فرم ۷، مربوط به رشتههای کاردانش، ریاضی و علوم و معارف اسلامی است. اگر دانشآموزی کف نمرات را کسب کرده باشد، بدون در نظر گرفتن ظرفیت منطقه میتواند در رشته مد نظر ثبت نام کند.
اولویت ب در هدایت تحصیلی
گروه ب هدایت تحصیلی مختص رشتههای فنی حرفهای، تجربی و علوم انسانی است که متقاضیان بیشتری دارند. دانشآموزانی که برای آنها اولویت ب در فرم ۷ مشخص شده است، میتوانند برابر ظرفیت اعلامی ثبت نام کنند. به این معنی که بر اساس ظرفیت منظقه برای این رشتهها، دانشآموزانی با نمرات بالاتر در اولویت هستند. بعد از اتمام ثبت نام اولویت الف ها، اگر ظرفیتی باقی بماند دانشآموزان اولویت ب میتوانند ثبت نام کنند.
ثبت نام هدایت تحصیلی نهم
در گذشته ثبت نام هدایت تحصیلی و انتخاب رشته دانش آموزان از طریق سامانه همگام و سامانه پادا انجام میشد. از سال ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳ همه مراحل هدایت تحصیلی پایه نهم از طریق سایت مای مدیو انجام میگیرد.
ورود به سایت هدایت تحصیلی نهم my medu ir برای دانش آموزان
- وارد سایت مای مدیو هدایت تحصیلی شوید.
- در بخش انتخاب نقش، دانشآموز را انتخاب کنید.
- کد ملی دانشآموز را وارد کنید.
- وارد قسمت هدایت تحصیلی شوید.
- روی گزینههای آزمون رغبت و آزمون توانایی شوید.
- فرمهای هدایت تحصیلی هریک از دو بخشی که نام برده شد توسط دانشآموز تکمیل شود.
- پس از تکمیل پاسخدهی، تیپ شخصیتی دانشآموز نمایش داده میشود.
- دانشآموزان همچنین میتوانند با بازگشت به منوی اصلی، بخش نظرسنجی را پر کرده و اولویتهای انتخابی خود را مشخص کنند.
تکمیل هدایت تحصیلی نهم my medu ir والدین
- با استفاده از کد ملی دانشآموز وارد سایت مای مدیو شوید.
- در بخش انتخاب نقش، دانشآموز را انتخاب کنید.
- بخش هدایت تحصیلی را انتخاب کنید.
- روی بخش نظرسنجی والدین کلیک کنید.
- اولویتبندیهایی که برای دانشآموز در نظر دارید را به ترتیب انتخاب کرده و تایید کنید.
جواب هدایت تحصیلی نهم
زمان انجام هدایت تحصیلی نهم پایان هر سال تحصیلی است. نتایج هدایت تحصیلی نهم نیز معمولا بعد از اعلام نمرات کتبی پایه نهم و وارد کردن نمرات توسط آموزگاران اعلام میشود. در تاریخ مشخص شده به روش زیر عمل کنید:
- پس از ورود به مای مدیو دانشآموز، بخش هدایت تحصیلی را انتخاب کنید.
- روی گزینه نمون برگ هدایت تحصیلی کلیک کنید.
- روی گزینه نتایج فردی دانشآموز کلیک کنید تا کارنامه هدایت تحصیلی نمایش داده شود.
کارنامه هدایت تحصیلی نهم
- در کارنامه هدایت تحصیلی نهم برای هر رشته اولویت ثبت نام به صورات الف، ب یا خیر مشخص میشود.
- دانشآموزانی که از نتیجه راضی نیستند، تا چند روز امکان اعتراض به نتیجه هدایت تحصیلی را دارند.
- دانش آموزانی که برای آنها در قسمت شرایط ورود به رشته، گزینه خیر درج شده است، مجاز به انتخاب آن رشته نیستند.
- دانشآموزانی که حد نصب لازم برای رشته دلخواه خود را به دست نیاوردهاند، میتوانند برای شرکت در امتحان تعیین رشته مجدد اقدام کنند.
- اولویت الف باید فورا اقدام به ثبت نام در پایه دهم و رشته مد نظر را انجام بدهند.
- دانشآموزان اولویت ب باید منتظر ثبت نام اولویت الف و اعلام ظرفیت بمانند.
آزمون هدایت تحصیلی نهم آنلاین
در مدرسه سلام با کمک مشاورات برجسته، فرم استانداردی از هدایت شغلی را تهیه کرده و به صورت رایگان در اختیار عموم دانشآموزان قرار دادهایم. کافی است روی لینک آزمون هدایت شغلی رایگان کلیک کرده و شماره تلفن خود را وارد کنید. بعد از پاسخ به سوالات و پایان آزمون، پاسخ برای شما ارسال خواهد شد.
سوالات متداول درباره هدایت تحصیلی
در ادامه به تعدادی از سوالات متداول دانش آموزان درباره هدایت تحصیلی که ممکن است سوال شما هم باشد، پاسخی روشن و ساده میدهیم. از آنجاییکه هدایت تحصیلی با ارزیابی شرایط شما، مسیری برای انتخاب آینده تحصیلی است، دقت در انجام آن اهمیت زیادی دارد.
آیا هدایت تحصیلی اجباری است؟
بله هدایت تحصیلی و کسب حداقل نمره و شرایط حد نصاب برای انتخاب هر رشته، ضرورت دارد.
اگر هدایت تحصیلی را انجام ندهیم چه می شود؟
از آنجایی که شرط انتخاب هر رشته کسب حد نصاب نمرات دروس مرتبط تخصصی است، بدون انجام هدایت تحصیلی و احراز این شرایط نمیتوان اقدام به انتخاب رشته کرد و در نتیجه نمیتوان ثبت نام در پایه دهم را انجام داد.
اگر در انتخاب رشته قبول نشدیم چه میشود؟
میتوانید در امتحانات جبرانی شهریور ماه شرکت کنید و نمرات خود را ارتقا دهید. در این صورت امکان هدایت تحصیلی مجدد دارید.
هدایت تحصیلی نهم بر چه اساسی است؟
بر اساس علایق (نظرسنجی دانشآموز)، استعدادها (فرم هدایت تحصیلی)، کسب حد نصاب نمرات تخصصی، نظرسنجی والدین، مشاور تحصیلی، در نهایت مشخص میشود که دانشآموز امکان انتخاب چه رشته(ها) و مسیری را دارد.
هدایت تحصیلی نهم برای مدارس غیر دولتی نیز نیاز است؟
بله، این فرایند در هر دو گروه از مدارس یکسان و نیاز است. فقط اولویت الف و ب در این مدارس رعایت نمیشود چون این اولویت مربوط به میزان ظرفیت بخش دولتی است.
اگر رشته تجربی را در هدایت تحصیلی نیاوریم چه کنیم؟
اگر مشکل از حد نصاب نمرات است، باید از طریق سایت مای مدیو،در آزمون ترمیم معدل هدایت تحصیلی شرکت کنید. در صورت کسب نمرات بالاتر، میتوانید برای رشته مد نظر اقدام به انتخاب رشته مجدد کنید.
نمرات پایه هفتم و هشتم چه تاثیری در هدایت تحصیلی دارند؟
در هدایت تحصیلی، نمرات پایه هفتم و هشتم دروس تخصصی هر رشته با ضریب یک و نمرات پایه نهم با ضریب سه محاسبه میشوند.
دانش آموزان مردود چطور در هدایت تحصیلی شرکت کنند؟
برای این دانشآموزان با در نظر گرفتن نمرات شهریور، برگهای هدایت تحصیلی جدید صادر میشود.
منظور از الف و ب در هدایت تحصیلی چیست؟
معنی الف و ب در هدایت تحصیلی اولویت در ثبت نام دانشآموز است. هر رشته در هر منطقه، ظرفیت ثبت نام مشخصی دارد. در صورتی که در هدایت تحصیلی شما الف نوشته شده باشد یعنی بر اساس مجموع امتیازها، اولویت اول برای انتخاب رشته مد نظرتان با شما است. اگر ب نوشته شده باشد یعنی ابتدا باید دانشآموزان با اولویت الف ثبت نام شوند و در صورت باقی ماندن ظرفیت، نوبت به شما میرسد.
برای انتخاب رشته حتما باید اولویت الف بیاورم؟
نحوه پر کردن فرم اولویت بسیار مهم است. ورود اولویتها بستگی به ظرفیت پذیرش رشته در مناطق شهری دارد. هر کدام از رشتهها ظرفیت محدودی دارند و با توجه به میزان تقاضا، از بین اولویتهای الف، بعد ب و بعد اولویتهای دیگر ثبت نام میکنند. اگر رشته موردعلاقهتان جز رشتههای پر تقاضا نباشد، ممکن است با اولویت ب یا حتی اولویتهای پایینتر هم بتوانید ثبتنام کنید. از طرفی همچنان امکان ثبت نام در مدارس غیر دولتی را دارید.
در فرم هدایت تحصیلی هاشور به چه معناست؟
در این فرم رشتههایی که شما در آنها به حد نصاب نرسیدهاید و نمیتوانید انتخاب کنید، با علامت هاشور مشخص میشوند. برای ورود به این رشتهها، باید مجدد امتحان دهید.
اگر در هدایت تحصیلی خیر باشد چه میشود؟
در نتایجه هدایت تحصیلی گاهی در ستون مقابل یک یا چند رشته، کلمه خیر نوشته میشود که به معنای مجاز نشدن ثبت نام در آن رشتهها است.
ایا هدایت تحصیلی قابل تغییر است؟
اگر نمرات مجاز را در هدایت تحصیلی کسب نکرده باشید یا جزو اولویتهای الف نباشید، میتوانید در امتحانات شهریور ماه شرکت کنید و در صورت کسب نمرات بهتر، مجددا فرم هدایت تحصیلی را پر کنید.
اگر در رشتهای حد نصاب را نیاورده باشم میتوانم در مدارس غیرانتفاعی ثبت ذنام کنم؟
خیر حد نصاب برای تمام مدارس اعمال میشود، تنها اگر در رشتهای اولویت ب گرفته باشید و مدارس دولتی ظرفیت نداشته باشند، میتوانید به مدارس غیردولتی مراجعه کنید.
سخن پایانی
دانشآموزان پایه نهم باید با انتخاب رشته در مسیر تحصیلی مناسب قرار بگیرند و این اتفاق به کمک فرایند هدایت تحصیلی میافتد. هدایت تحصیلی نهم به دانشآموزان کمک میکند تا استعدادها، تواناییها، علایق و ویژگیهای شخصیتی خودشان را بهتر و دقیقتر بشناسند. از طرف دیگر با رشتهها و شاخههای تحصیلی مختلف آشنا میشوند و تشخیص میدهند ازطریق کدام رشتهها میتوانند به شغل مورد علاقهشان برسند.