برگه هدایت تحصیلی و فرم های آن

برگه هدایت تحصیلی بر چه اساسی است؟

هدایت تحصیلی، به‌واسطه تاثیر مستقیم بر انتخاب رشته نهم، پروسه بسیار مهمی است که می‌تواند در آینده شغلی و زندگی شما نقشی تعیین‌کننده داشته باشد. در این مقاله ضمن معرفی فرم و برگه هدایت تحصیلی عکس نمون برگ هدایت تحصیلی را در اختیارتان قرار داده‌ایم تا بتوانید این روند را به درستی انجام دهید. اگر درباره چگونگی انجام این روند، ثبت نام و نتیجه و معیارهای آن سوالات کلی‌تری دارید، راهنمای جامع را در مطلب هدایت تحصیلی بخوانید.

فرم هدایت تحصیلی چیست؟

هدایت تحصیلی، یک بررسی و ارزیابی چندمرحله‌ای است که آموزش و پرورش، با هدف کمک به دانش‌آموزان برای انتخاب رشته‌ای متناسب با روحیات، توانمندی‌ها و در نهایت نیازهای جامعه برگزار می‌کند.

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

برگه هدایت تحصیلی نهم چیست؟

هدایت تحصیلی، شامل ۷ فرم است که شرایط دانش‌آموز را از جنبه‌های مختلف بررسی می‌کند، نظرات معلمان، مشاوران و نمرات را مد نظر قرار می‌دهد تا در نهایت دانش‌آموز به بهترین انتخاب مناسب خود برسد.

برای تصمیم‌گیری بهتر در زمینه انتخاب رشته نهم، بد نیست نگاهی هم به مقاله چگونه رشته دبیرستان مورد علاقه خود را پیدا کنیم، بیندازید.

آزمون هدایت شغلی رایگان سلام

اگر دوست دارید پیش از تکمیل کردن برگه هدایت تحصیلی نهم، در یک آزمون هدایت شغلی رایگان شرکت کنید و وضعیت خود را بسنجید، پیشنهاد می‌کنیم سری به تست هدایت شغلی سلام بیندازید. کافی است یک شماره تماس ثبت کرده و به صورت رایگان و آنلاین به سوالات پاسخ دهید. مشاوران مجموعه بعد از بررسی دقیق پاسخ‌ها، شما را در جریان نتیجه می‌گذارند.

عوامل موثر بر برگه هدایت تحصیلی

عوامل تاثیرگذار در انتخاب رشته و برگه های هدایت تحصیلی به‌صورت کلی به ۲ دسته تقسیم می‌شوند:

  1. عوامل بیرونی مانند محیط آموزشی، پیشرفت علم و تکنولوژی، بازار کار، خانواده، رسانه‌ها و ظرفیت انتخاب رشته نهم و دانشگاه‌ها
  2. عوامل درونی شامل استعداد و توانایی، علاقه، جنسیت، اهداف و سوابق تحصیلی

یک انتخاب درست، تمام این عوامل را در نظر می‌گیرد و از دل آن‌ها، بهترین تصمیم را بیرون می‌کشد. خانواده، مشاور تحصیلی خوب و اطرافیان همگی راهنماهایی هستند که در این انتخاب حیاتی و سخت کمکتان می‌کنند.

فرم های هدایت تحصیلی

هر کدام از ۷ فرم مربوط به برگه هدایت تحصیلی موضوع خاصی را می‌سنجد که در ادامه به اختصار کارکرد آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

هدایت تحصیلی چیست؟

فرم شماره ۱ برگه هدایت تحصیلی – نظرخواهی دانش آموزان

در اولین گام هدایت تحصیلی، از خود دانش‌آموز نظرسنجی می‌شود. در این فرم، جدولی از گروه‌های علوم پایه (ریاضی فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی، علوم و معارف اسلامی)، فنی و حرفه‌ای (صنعت، خدمات، کشاورزی، هنر) و کار و دانش (صنعت خدمات، کشاورزی، هنر) به دانش‌آموزان داده می‌شود تا برای خودشان انتخاب رشته کنند. در این برگه هدایت تحصیلی، دانش‌آموز باید رشته‌های مختلف را اولویت‌بندی کند. اگر پرکردن این فرم برای‌تان سخت است و دقیقا نمی‌دانید چه رشته‌ای برای‌تان بهتر است، بد نیست ابتدا آزمون هدایت شغلی تحصیلی را انجام دهید و علایق خودتان را بهتر بشناسید.

نمون برگ هدایت تحصیلی شماره ۱

فرم شماره ۲ برگه هدایت تحصیلی – نظرخواهی معلمان

فرم شماره ۲ سراغ معلم‌ها می‌رود و نظر آن‌ها را در مورد دانش‌آموز می‌پرسد. در این فرم، هر معلم با توجه به دروس ارائه شده‌اش، به دانش‌آموزان نمره می‌دهد. این فرم از معلم می‌خواهد بر اساس معیارهای زیر امتیاز بدهد:

  • شرکت فعال در واحدهای کار ارائه شده
  • سرعت یادگیری و انتقال، علاقه‌مندی
  • خلاقیت و ابتکار عمل در درس‌ها
  • انجام بدون تاخیر وظایف و تکالیف

امتیازها به صورت عالی (۱۰ امتیاز)، خیلی خوب (۸ امتیاز)، خوب (۶ امتیاز)، متوسط (۴ امتیاز)، ضعیف (۲ امتیاز) و بد (صفر امتیاز) هستند. مثلاً ممکن است از نظر یک معلم، سرعت یادگیری و امتیاز شما ۱۰ امتیاز بگیرد ولی انجام بدون تاخیر وظایف و تکالیف محول شده ۰ امتیاز.

نمونه برگ هدایت تحصیلی شماره ۲

فرم شماره ۳ برگه هدایت تحصیلی – نظرخواهی والدین

حالا اگر نوبتی هم باشد، نوبت فرم هدایت تحصیلی والدین است که می‌توانند با توجه به شناخت‌شان از نقاط ضعف و قوت فرزندشان، نظر تاثیرگذاری بدهند. این فرم شبیه فرم شماره ۱، جدولی از رشته‌ها جلوی والدین می‌گذارد و از آن‌ها می‌خواهد با توجه به شناخت‌شان از شما، رشته‌ها را اولویت بندی‌ کنند.

نمونه برگ هدایت تحصیلی شماره ۳

فرم شماره ۴ برگه هدایت تحصیلی – نظر مشاوران

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در انتخاب رشته و برگه هدایت تحصیلی، روانشناسی حرفه‌ای از روحیات و توانمندی‌های دانش‌آموز است. مرحله‌ ۴، مرحله نظرسنجی از مشاوران تحصیلی است. کسانی که می‌توانند بدون احساسات آنی دانش‌آموز و حساسیت والدین، به‌صورت روشن و منطقی، توانمندی‌های دانش‌آموزان را تحلیل کنند و یک پیشنهاد خوب بدهند.

البته مشاوران به همین سادگی نظر نمی‌دهند و قبل از پرکردن فرم، دانش‌آموزان را با آزمون رغبت و توانایی می‌سنجد که در آن، مولفه‌ رغبت (دارای ۱۵ امتیاز) و مولفه استعداد یا هوش هم (دارای ۱۵ امتیاز) است. فرم مخصوص مشاوران هم مانند فرم‌های ۱ و ۳، جدول رشته‌ها است که مشاور با در نظر گرفتن تمامی موارد آن‌ها را در صف می‌چیند و اولویت‌بندی می‌کند.

 نمونه برگ هدایت تحصیلی شماره ۴

فرم شماره ۵ برگه هدایت تحصیلی – بررسی های مشاوره ای

فرم شماره ۵ هدایت تحصیلی در واقع فرم جمع‌بندی نظر مشاوران است. این فرم تمام نتایج شما را از فرم‌های قبل تجمیع‌ و دسته‌بندی می‌کند تا تصویر روشنی از تمام ارزیابی‌ها ترسیم شود. این فرم با در نظر گرفتن:

  • نظر دانش‌آموز (۱۰ امتیاز)
  • نظر معلم‌ها (۱۰ امتیاز)
  • نظر والدین (۵ امتیاز)
  • نظر مشاور (۱۰ امتیاز)
  • نمرات آزمون‌های مشاوره‌ای (هوش ۱۵ امتیاز و رغبت ۱۵ امتیاز)

در مورد تک‌تک رشته‌ها، در نهایت از ۶۵ امتیاز به هر رشته نمره می‌دهد. مثلا ممکن است رشته‌ی ریاضی فیزیک، از دانش‌آموز، والدین، دبیران و مشاور نمره‌های کامل گرفته باشد و نمره‌اش در این فرم ۶۵ شود.

نمون برگ هدایت تحصیلی شماره ۵

فرم شماره ۶ برگه هدایت تحصیلی – جمع بندی مشاوره ای و تحصیلی

امتیاز بررسی های مشاوره ای (فرم 6)، علاوه بر داشتن ارزیابی‌های فرم ۵ (۶۵ امتیاز)، عملکرد تحصیلی‌تان را هم با ۳۵ امتیاز لحاظ می‌کند و به هر رشته نمره می‌دهد.

نمون برگ هدایت تحصیلی شماره ۶

فرم شماره ۷ برگه هدایت تحصیلی – اولویت ثبت نام

این فرم غول مرحله آخر است و نتایج تمام ارزیابی‌ها را بهتان اعلام می‌کند. در این فرم، بر اساس تمام مراحل طی شده، امتیازهای شما از برگه های هدایت تحصیلی و اولویت‌ های آن برای ثبت‌نام مشخص می‌شود. در این فرم، برای هر رشته اولویتی از الف تا د مشخص می‌شود که در ادامه معنای هریک را توضیح داده‌ایم.

نمونه برگ هدایت تحصیلی شماره ۷

اولویت الف فرم هدایت تحصیلی

رشته‌هایی که در برگه هدایت تحصیلی اولویت الف دارند، با آغوش باز شما را می‌پذیرند و شما می‌توانید با خیال راحت در این رشته‌ها ثبت‌نام کنید.

اولویت ب فرم هدایت تحصیلی

اولویت ب نیز آغوشش به روی شما باز است اما در تکمیل ظرفیت؛ یعنی در این رشته‌ها باید صبر کنید تا اولویت الف‌ها ثبت‌نام کنند و در صورت داشتن ظرفیت در رشته‌ی موردنظر، شما هم ثبت‌نام کنید.

اولویت ج و د فرم هدایت تحصیلی

این اولویت‌ها، در صف هستند و بعد از ثبت‌نام اولویت‌های قبل از خودشان،‌ در صورت داشتن ظرفیت می‌توانند شما را بپذیرند. البته فرم اولویت پایان راه نیست و شما می‌توانید با تعیین رشته مجدد، مسیر تحصیلی‌تان را سمت دلخواه‌تان سامان دهید.

نقش سوابق در تفسیر برگه هدایت تحصیلی

همانطور که دیدید، سوابق تحصیلی با داشتن نمره ۳۵، یکی از موثرترین معیارها در نمره‌های نهایی برای هدایت تحصیلی است و می‌تواند کاملاً نتیجه را برگرداند. برای انتخاب هریک از رشته‌ها، باید در دروس اختصاصی و مرتبط، حد نصاب لازم را دریافت کنید. در این محاسبه، نمرات پایه هفتم و هشتم نیز با ضریب کمتر نقش دارد. در نهایت میانگین نمرات امتحان پایانی پایه هفتم و هشتم با ضریب ۱ و نمرات پایه نهم با ضریب ۳ در نظر گرفته می‌شود.

جدول حدنصاب نمرات در فرم هدایت تحصیلی

اما حد نصاب نمره هر رشته چند است؟ هر رشته به چه درس‌هایی بیشتر توجه می‌کند؟ جواب تمام این سوال‌ها را می‌توانید در جداول زیر مشاهده کنید:

گروه علوم پایه    
ریاضی فیزیکدروس تخصصیریاضیعلوم تجربی
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۴۱۳ 
علوم تجربیدروس تخصصیریاضیعلوم تجربی
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۳۱۴ 
علوم و معارفدروس تخصصیمعارف اسلامیزبان عربیزبان و ادبیات فارسی
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۴۱۳۱۲
علوم انسانیدروس تخصصیزبان و ادبیات فارسیمطالعات اجتماعی    زبان عربی
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۴۱۳۱۲ 
گروه فنی و حرفه‌ای     
رشته‌های شاخه‌ هنردروس تخصصیریاضی علوم تجربیفرهنگ و هنرکارو فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۰۱۰۱۲۱۲ 
رشته‌های شاخه کشاورزیدروس تخصصیریاضیعلوم تجربیفرهنگ و هنرکارو فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۰۱۲۱۲ 
رشته‌های شاخه‌ی خدماتدروس تخصصیریاضیعلوم تجربیفرهنگ و هنرکارو فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۰۱۲۱۲ 
رشته‌های شاخه صنعتدروس تخصصیریاضیعلوم تجربیفرهنگ و هنرکارو فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۰۱۰۱۲۱۲ 
گروه کار و دانش     
رشته‌های شاخه هنردروس تخصصیریاضی علوم تجربیفرهنگ و هنرکار و فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۰۱۲۱۲ 
رشته‌های شاخه‌ کشاورزیدروس تخصصی مرتبطریاضیعلوم تجربیفرهنگ و هنرکارو فناوری
حد نصاب  میانگین ۳ سال۱۰۱۰۱۲ 
رشته‌های شاخه خدماتدروس تخصصیریاضیعلوم تجربیفرهنگ و هنرکار و فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال۱۰۱۲۱۲ 
رشته‌های شاخه‌ صنعتدروس تخصصیریاضیعلوم تجربیفرهنگ و هنرکارو فناوری
حد نصاب میانگین ۳ سال آخر۱۰۱۰۱۲ 

آزمون رغبت و هوش در فرم هدایت تحصیلی

  • برای آزمون‌های مشاوره‌ای، باید به سراغ سایت مای مدیو (جایگزین همگام) بروید.
  • با پسورد و رمزی که مدیر در اختیارتان گذاشته، وارد سایت شوید.
  • آزمون رغبت و توانایی برای رشته تجربی و دیگر رشته‌ها انواع مختلفی دارد، اما بیشتر مشاوران از آزمون‌های هالند و استرانگ استفاده می‌کنند.
  • آزمون هالند و استراگ، با سوال‌های هوشمندانه تیپ شخصیتی شما را پیدا می‌کنند و در گوشتان می‌گویند با توجه به این تیپ، بهترین انتخاب‌ها برای شما کدام‌اند.
  • این آزمون ۲۵۰ سوال دارد و ۱۲۰ دقیقه به شما زمان می‌دهد.
  • تیپ‌های شخصیتی آزمون استرانگ به صورت واقع‌گرا (عمل کننده‌ها)، جستجوگر (متفکران)، هنری (آفرینندگان و هنرمندان)، اجتماعی (کمک‌کنندگان)، متهور یا جسور (سرمایه‌گذاران و رهبران) و قراردادی (نگهبانان و کارمندان) است.

آزمون رغبت و توانایی، ارزیابی دقیقی از روحیات شماست؛ پس در نهایت آرامش و صداقت به سوال‌ها پاسخ بدهید تا نتیجه‌ بهتری بگیرید.

اولویت ها در برگه هدایت تحصیلی

سخن پایانی

هدایت تحصیلی نهم برای انتخاب رشته ، مثل امتحان‌های مدرسه نیست که برایش استرس داشته باشید؛ این آزمون یا بهتر است بگوییم ارزیابی، کمکتان می‌کند از بین ابهامات بی‌شمار مسیر انتخاب رشته، بتوانید توانایی‌ها و علایقتان، روحیه و شخصیتتان، نیازهای جامعه و نظرات افراد حرفه‌ای را ببینید و با بررسی تمام عوامل تاثیرگذار در انتخاب رشته و برگه‌های هدایت تحصیلی، بهترین تصمیم را بگیرید. بنابراین در این روند، آرامش داشته باشید و به آزمون‌ها صادقانه پاسخ بدهید؛ همیشه بهترین رشته، معروف‌ترین رشته نیست. شما فردی منحصربه‌فرد هستید و نباید با معیارهای عرف جامعه و معیارهای والدین یا همکلاسی‌هایتان تصمیم بگیرید. هدایت تحصیلی راهی‌ست برای پیدا کردن رشته و صندلی مخصوص خودتان.

سوالات متداول

  1. تفسیر برگه هدایت تحصیلی چگونه است؟
    ابتدا باید هر ۷ برگه هدایت تحصیلی جمع‌آوری شود و سپس بر اساس آن‌ها، نمرات داوطلب در هر کدام از رشته‌های تحصیلی دبیرستان محاسبه و از طریق اولویت‌های الف، ب، ج و د، اطلاع‌رسانی می‌شود.
  2. برگه هدایت تحصیلی چیست؟
    از ۷ فرم تشکیل شده است که هر کدام از آن‌ها در انتخاب رشته نهم داوطلب تاحدی نقش دارند. در متن مقاله به‌صورت مفصل این هفت فرم و تفسیر هر کدام از آن‌ها را شرح داده‌ایم.
  3. چگونه برگه هدایت تحصیلی بگیریم؟
    فرم های هدایت تحصیلی نهم در زمان اعلام شده، روی سامانه مای مدیو قرار می‌گیرند و می‌توانید آن‌ها را تکمیل کنید.
  4. فرم ۶ هدایت تحصیلی چیست؟
    فرم شش هدایت تحصیلی به علایق و مهارت‌های مورد علاقه دانش‌آموز می‌پردازد و دانش‌آموز آن را پر می‌کند.
  5. تیپ جستجوگر در برگه هدایت تحصیلی چیست؟
    جستجوگر در هدایت تحصیلی یکی از ۷ تیپ شخصیتی آزمون هالند است. این افراد به‌نوعی فضولند و حتما باید به جواب‌شان برسند. نمی‌توان از این تک‌مولفه تفسیر خاصی کرد، زیرا تفسیر آزمون‌های روان‌شناختی بر اساس نیمرخ تمام پاسخ‌های آزمودنی سنجش می‌شود.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *