معرفی صفر تا صد رشته شیمی محض

رشته شیمی محض

یکی از رشته‌های جذابی که با دنیای مولکول‌ها و اتم‌ها در مواد شیمیایی سر و کار دارد، شیمی محض است که برای بسیاری از دانش‌آموزان هر دو رشته ریاضی و تجربی جذابیت دارد. داوطلبان هر گروه، از زاویه‌ای متفاوت به علم شیمی نگاه می‌کنند و می‌توانند وارد حوزه‌های زیستی یا صنعتی مرتبط با علم شیمی شوند. در این مطلب قصد داریم از نحوه ورود، پذیرش، انتخاب رشته، دروس دانشگاهی تا بازار کار و آینده شغلی رشته شیمی محض را بررسی کنیم تا با شناخت بیشتری انتخاب رشته انجام دهید.

شیمی محض چیست؟

شیمی محض (Pure Chemistry) علم مطالعه ساختار مواد، ترکیب مواد شیمیایی، واکنش‌های شیمیایی و تسلط بر ارتباط و قوانین مربوط به آن‌ها است. در این شاخه از علم شیمی به کاربردهای صنعتی شیمی توجه کمتری می‌شود.

جهت دریافت آخرین اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان شماره تماس خود را وارد نمایید

معرفی رشته شیمی محض

رشته شیمی محض در دانشگاه با هدف آموزش کارشناسان و متخصصانی انجام گرفته است که بتوانند با مطالعه و تحقیق به ابداع، نوآوری و افزایش دانش در زمینه تهیه، استخراج یا سنتز مواد شیمیایی مختلف دست پیدا کنند. در دوره کارشناسی این رشته دانشجویان با مباحث ۴ حوزه اصلی شیمی شامل شیمی آلی، شیمی معدنی، شیمی تجزیه و شیمی فیزیک آشنا می‌شوند.

به غیر از دانش تئوری و مباحث پایه، دانشجویان طی دوره تحصیلی خود با کار در آزمایشگاه، شناخت عملی مواد شیمیایی و کار با آن‌ها، روش‌های آزمایشگاهی و نحوه استفاده از دستگاه‌های آزمایشگاهی مربوط به مواد شیمیایی آشنا می‌شوند.

تفاوت شیمی محض و کاربردی

تفاوت شیمی محض و کاربردی چیست؟

این دو گرایش مرتبط هستند و مباحث مشترکی نیز دارند، اما تفاوت‌های منحص به فردی بین آن‌ها وجود دارد. به طور کلی این دو رشته بسته به دانشگاه، در ۱۲ تا ۱۸ واحد درسی با یکدیگر متفاوت هستند. تفاوت‌های این دو را در جدول زیر ببینید:

رشته شیمی محضگرایش کاربردی
در بخش تئوری، بیشتر خواص اولیه مواد و واکنش‌های شیمیایی را بررسی می‌کند.مسیر مطالعات تئوری، عملی و آزمایشگاهی با هدف طراحی نیمه صنعتی و کاربرد شیمی در صنعت است.
به بررسی و گسترش تئوری‌های عمیق علم شیمی می‌پردازد. بیشتر دروس با رویکرد کاربرد در صنعت تدریس می‌شوند.
واحد پایان‌نامه اختیاری است.دانشجویان ملزم به ارائه پایان‌نامه هستند.

توانایی های لازم برای رشته شیمی محض

اگر توانمندی‌های زیر را در خودتان می‌بینید، می‌توانید روی موفقیت در رشته شیمی محض حساب باز کنید:

استعداد و علاقه در دروس ریاضی، شیمی و فیزیکتوانمندی در دروس حفظی و به خاطر سپردن اعداد و اسامی
توانایی تحلیل و یادگیری قواعد و قوانین شیمیاییعلاقه به درک عمیق مفاهیم پایه‌ای و نظریات علم شیمی
توجه به جزئیات و دقیق بودنعلاقه به کار انفرادی در آزمایشگاه
قابلیت انجام کارهای تیمی و گروهیتوانایی تفکر خلاقانه
علاقه به کار طولانی مدت در فضای آزمایشگاهروحیه کاوشگری و کنجکاوی
 داشتن هوش فضایی و هندسی بالاعلاقه‌مندی به مباحث تئوری
روحیه تلاش و پشتکار بالاعلاقه‌مندی به پژوهش و تحقیقات
رشته شیمی محض بدون کنکور

انتخاب شیمی محض در کنکور

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم شیمی محض رشته مشترک و شناور بین ریاضی و تجربی است بنابراین با توجه به توانمندی‌های شخصی و شرایط انتخاب رشته نهم ریاضی و انتخاب رشته نهم تجربی، می‌توانید از طریق کنکور هریک از این دو گروه، رشته شیمی محض را انتخاب کنید.

رشته شیمی محض بدون کنکور

برخی از واحدهای دانشگاه دولتی در دوره شبانه، پردیس خودگردان، دانشگاه آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی هر ساله تعدادی از دانشجویان را صرفا بر اساس سوابق تحصیلی پذیرش می‌کنند. برای اینکه ببینید این رشته در کدام‌دانشگاه‌ها به صورت بدون آزمون دانشجو می‌پذیرد پیشنهاد می‌کنیم مطالب رشته های بدون کنکور دانشگاه سراسری و رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد را مطالعه کنید.

کارشناسی رشته شیمی محض

کارشناسی یا لیسانس شیمی محض ۴ سال (۸ ترم تحصیلی) طول می‌کشد و دانشجویان طی این دوره باید ۱۳۷ واحد درسی تئوری و آزمایشگاهی را بگذرانند. دروس کارشناسی شیمی محض به گروه‌های زیر دسته‌بندی می‌شود:

دروس عمومی۲۰ واحد
دروس پایه۲۶ واحد
دروس الزامی مشترک۵۹ واحد
دروس الزامی اختصاصی۱۷ واحد
دروس اختیاری۱۵ واحد
دروس رشته شیمی محض

دروس رشته شیمی محض

طبیعتا بیشتر دروس دانشجویان شیمی محض مرتبط با مباحث مختلف شیمی، فیزیک و ریاضی است. عناوین این دروس را در جدول زیر مشاهده کرده و با شیمی کاربردی مقایسه کنید تا دیدگاه کامل‌تری نسبت به این دو گرایش رشته شیمی داشته باشید.

دروس عمومیاندیشه اسلامی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، انقلاب اسلامی ایران، تربیت بدنی، آیین زندگی، تفسیر موضوعی قرآن، زبان خارجی، فارسی، دانش خانواده و جمعیت
دروس پایهریاضی، شیمی، فیزیک، آزمایشگاه شیمی عمومی، آزمایشگاه فیزیک عمومی
دروس اصلیایمنی در آزمایشگاه، ریاضی در شیمی، شیمی آلی،‌ آزمایشگاه شیمی آلی، شیمی تجزیه، آزمایشگاه شیمی تجزیه،‌ شیمی فیزیک، آزمایشگاه شیمی فیزیک، شیمی معدنی، آزمایشگاه شیمی معدنی، زبان تخصصی شیمی، شناسایی ترکیبات آلی،‌ آزمایشگاه شناسایی ترکیبات آلی
دروس تخصصیاصول تصفیه آب و پساب های صنعتی، شیمی آلی فلزی،‌ شیمی فیزیک آلی، طیف‌سنجی مولکولی، روش‌های جداسازی در شیمی، شیمی پلیمر
دروس اختیاریاصول صنایع شیمیایی،‌ محیط زیست، شیمی اصول بیوشیمی،‌ متون علمی شیمی،‌ سنتز مواد آلی، شیمی دارویی، شیمی هسته‌ای، شیمی و فناوری مواد غذایی، شیمی و فناوری چرم، شیمی سبز، فناوری پلیمرها، خوردگی فلزات، الکترو شیمی کاربردی، آزمایشگاه خوردگی فلزات، شیمی سطح و حالت جامد
بهترین دانشگاه های رشته شیمی محض

بهترین دانشگاه های شیمی محض

بیشتر دانشگاه‌های معتبر ارائه‌دهنده این رشته در ردیف دانشگاه‌های دولتی تهران قرار دارند. اگر بخواهیم بهترین دانشگاه شیمی ایران را نام ببریم باید به لیستی از دانشگاه‌ها اشاره کنیم که در جدول زیر می‌بینید:

دانشگاه شهید بهشتی تهراندانشگاه تهراندانشگاه اصفهان
دانشگاه الزهرا تهراندانشگاه بوعلی سینا همداندانشگاه خوارزمی تهران
دانشگاه رازی کرمانشاهدانشگاه ‌زنجاندانشگاه شهید باهنر کرمان
دانشگاه شهید چمران اهوازدانشگاه شهید مدنی آذربایجان و تبریزدانشگاه شیراز

گرایش های شیمی محض

بازار کار و میزان تخصص لازم در اغلب رشته‌های علوم پایه از جمله شیمی محض، نیازمند ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر است. علاقه‌مندان به این رشته می‌توانند تا مقطع دکترا در یکی از گرایش‌های مرتبط با شیمی ادامه تحصیل بدهند:

شیمی فیزیکشیمی آلیشیمی و فناوری اسانس
شیمی معدنیشیمی تجزیهشیمی کاربردی
فیتوشیمینانو شیمیآموزش شیمی
پیشرانه‌هاشیمی پلیمرشیمی دریا
علوم و تکنولوژی پلیمرشیمی کاتالیستشیمی و فناوری اسانس

 بازار کار شیمی محض

امکان کار در صنایع مختلفی چون پزشکی، رادیو شیمی، پتروشیمی، داروسازی، نفت، گاز و صنایع معدنی برای فارغ‌التحصیلان این رشته فراهم است. اگر در مقاطع بالا ادامه تحصیل بدهید، تخصص و مهارت داشته باشید و تجربه کسب کنید، حوزه‌های پولساز فراوانی نیازمند کارشناسان و کارشناسان ارشد این شاخه از علم شیمی هستند.

آینده شغلی شیمی محض

از جمله فرصت های شغلی رشته شیمی محض می‌توان به حوزه‌های کاری زیر اشاره کرد:

مدیریت، کارشناس یا مسئول فنی واحدهای تولید مواد شیمیایی
سرپرست، کارشناس یا مدیر خط تولید در شرکت‌های دارویی
آموزش عملی یا تئوری در مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی
کارشناس تحقیق و توسعه در شرکت‌های دانش بنیان
تولید مواد شیمیایی برای ارائه طرح های پژوهشی و تحقیقاتی
مشاوره در زمینه بهینه‌سازی فرآیند تولید مواد شیمیایی
سرپرست، کارشناس یا مدیر کنترل کیفیت شرکت‌ها و کارخانه‌های تولیدی
کارشناس توسعه و تحقیقات
آزمایشگاه‌‏‌های مرتبط با کارخانه‌ها و معاونت غذا و دارو

پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه بهتر بتوانید برای انتخاب رشته خود تصمیم بگیرید و بازار کار سایر رشته‌ها را بررسی کنید، سری به دو مطلب شغل های رشته ریاضی و شغل های رشته تجربی بزنید.

رشته شیمی محض برای چه کسانی مناسب است

درامد رشته شیمی محض

همانطور که گفتیم، درآمد رشته شیمی محض به فاکتورهای مختلفی مانند سطح تحصیلات، تخصص، شهر محل کار، زمینه کاری، نوع کار (روزانه یا شیفتی) و مهارت‌های فرد بستگی دارد. اما به طور کلی و بر اساس آگهی‌های استخدامی می‌توان میانگین درآمد یک کارشناس شیمی محض را از ۱۲ میلیون تومان تا ۲۵ میلیون تومان برآورد کرد.

سخن پایانی

شیمی محض یکی از گرایش‌های رشته شیمی در دانشگاه است. علاقه‌مندان می‌توانند از طریق شرکت در دو زیرگروه آزمایشی ریاضی و تجربی این رشته را انتخاب کنند یا برای شیمی محض بدون کنکور (صرفا بر اساس سوابق تحصیلی) ثبت نام انجام دهند.

این رشته برای آن دسته از علاقه‌مندان به دنیای واکنش‌های شیمیایی، ترکیب بین مواد و دنیای اتم‌ها و مولکول‌ها جذابیت دارد که بتوانند در آینده با دقت بالا، روحیه کاوشگری، پشتکار در کار آزمایشی و پژوهش یا در مسیر آموزش، با علاقه گام بردارند.

امکان ادامه تحصیل در رشته‌های مرتبط با علم شیمی برای فارغ‌التحصیلان این گرایش، تا مقطع دکترا فراهم است. همچنین مشاغل رشته شیمی محض از کار به عنوان کارشناس آزمایشگاه، مسئول فنی یا تحقیق و توسعه در کارخانه‌های مختلف و شرکت‌های مرتبط با تولید یا پخش مواد شیمیایی (از جمله مواد صنعتی، آرایشی، بهداشتی یا دارویی) تا حوزه پژوهش و آموزش را در بر می‌گیرد.

سوالات متداول

  1. از کدام رشته دبیرستان می‌توان رشته شیمی محض را انتخاب کرد؟
    شیمی محض از جمله رشته‌های مشترک بین علوم تجربی و ریاضی و فیزیک است.
  2. شیمی محض بدون کنکور هم پذیرش دارد؟
    بله، هر سال برخی از واحدهای دانشگاه آزاد، غیر انتفاعی، پیام نور یا دولتی دوره شبانه بخشی از پذیرش رشته شیمی محض را بر اساس سوابق تحصیلی انجام می‌دهند.
  3. فرق شیمی محض و کاربردی چیست؟
    گرایش های رشته شیمی محض و کاربردی با وجود تشابه‌های بسیار، در نوع نگاه خود به علم شیمی متفاوت هستند. در شیمی محض بیشتر به دانش نظری و شناخت مباحث شیمی توجه می‌شود در حالی که شیمی کاربردی بیشتر بر استفاده از علم شیمی و شناخت مواد و ترکیبات شیمیایی در صنعت تمرکز دارد.
  4. رشته شیمی محض برای چه کسانی مناسب است؟
    طبیعتا علاقه و استعداد در دروس شیمی، فیزیک و ریاضی اولین پیش‌شرط موفقیت در رشته شیمی محض است. در درجه بعدی باید در دروس دانشگاهی، ویژگی‌های شخصیت و در نهایت مشاغل مرتبط با این رشته مانند کار در آزمایشگاه‌ها یا حوزه پژوهش، علاقه‌مندی و توانمندی‌های لازم را داشته باشید.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

جهت دریافت آخرین اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان شماره تماس خود را وارد نمایید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *