فهرست مطالب
Toggleمتأسفانه، شیوع کرونا در مدارس هنوز ادامه دارد و بیماری کرونا بیش از 1.5 میلیارد دانش آموز را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است. کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری یا محروم از دسترسی به اینترنت و تجهیزات مناسب، در این مدت آسیبهای بیشتری دیدند. تحقیقات و بررسیهای صورت گرفته در طول این چند سال، کمک زیادی به ما برای کنترل آسیبهای سلامتی، روانی و آموزشی کرده است. در این مقاله، نکات لازم در این زمینه را بررسی میکنیم.
شیوع کرونا در مدارس
کودکان و نوجوانان در دوره حساسی از پیشرفت تحصیلی قرار دارند و بارها در مورد تأثیر این بیماری بر آموزش و یادگیری شنیدهایم. مسئله اصلی این است که چهکارهایی میتوانیم برای مدیریت آن انجام دهیم. تقریبا تمام مسئولیت آموزش دانش آموزان بر عهده مدارس و خانوادهها است. تعامل والدین و مدارس در این دوران اهمیت زیادی دارد و هرکدام از آنها مسئولیتهای ویژهای برای کاهش اثرات کرونا بر عهده دارند.
وظایف مدارس در دوران شیوع کرونا
بهترین مدارس تهران و دیگر نقاط ایران برای کاهش شیوع کرونا چه نکاتی را باید رعایت کنند؟ این بیماری یک همه گیری بیسابقه در طول تاریخ بهحساب میآید و هیچ مرزی نمیشناسد! رعایت نکات ایمنی در مدارس باید بهصورت جدی اجرا شود تا از شیوع این بیماری در بین دانش آموزان جلوگیری شود. با رعایت شیوه نامه بهداشتی و استفاده از نکاتی که در زیر مطرح میشود، میتوان تا حدودی شرایط را کنترل کرد:
رعایت فاصله فیزیکی
مهمترین نکته رعایت فاصله فیزیکی است. تجربه نشان داده که زدن ماسک، واکسن زدن و رعایت نکات بهداشتی دیگر، در کنترل کامل این اختلال شکست خوردهاند. البته که زدن ماسک و رعایت موارد دیگر جزو الزامات است، اما حتما نکات مربوط به فاصله فیزیکی را رعایت کنید. برای رعایت فاصله فیزیکی در مدارس لازم است:
- صندلیها و میزهای بین دانش آموزان از یکدیگر حداقل یک متر فاصله داشته باشد.
- صندلیها و میزهای دانش آموزان از معلم حداقل یک متر فاصله داشته باشد.
- ساعت شروع و پایان کلاسهای مختلف باهم تفاوت داشته باشد تا از شلوغی حیاط مدرسه جلوگیری شود.
رعایت نکات بهداشتی در سالن نهارخوری
- سالن غذاخوری از تهویه مناسب برخوردار باشد و اگر ممکن است دانش آموزان را تشویق کنید در فضای آزاد غذا بخورند.
- برای هر کلاس زمان جداگانه تعیین کنید تا از شلوغی سالن ناهارخوری جلوگیری شود.
- دانش آموزان را تشویق به شستوشوی دستها کنید.
- همه را تشویق کنید تا فاصله فیزیکی را در سالن ناهارخوری رعایت کنند.
تزریق دوزهای واکسن
- مطمئن شوید که معلمان، دانش آموزان، والدین و کارکنان از زمان بندی تزریق دوزهای واکسن پیروی کنند.
تمیز کردن اتاقها و سطوح
- همه سطوح از قبیل دستگیره در، میز، کلید و پریز، جعبه کمکهای اولیه و لوازم مشترک مدرسه را تمیز و ضدعفونی کنید.
- از سطل دربسته برای ماسکها و دستمالها استفاده کنید.
- در صورت امکان برای افزایش تهویه هوا پنجره کلاسها را باز کنید.
- هنگام استفاده از دستگاههای تهویه هوا، بهصورت منظم آنها را تمیز کنید.
تشویق و فراهم کردن لوازم بهداشتی
- دانش آموزان را به شستن مرتب دستها تشویق کنید.
- لوازمی مثل صابون، آب و مایع ضدعفونی کننده را برای شرایط شستوشوی دستها فراهم کنید.
- اگر صابون و آب در دسترس نبودند حتما از مایع ضدعفونی کننده برای دستها استفاده کنید.
- در همه مکانها از جمله کلاسها، طبقات، سرویسهای بهداشتی و سالنهای غذاخوری مایع ضدعفونی کننده دست قرار دهید.
تعامل با والدین و دانش آموزان
- توصیههای ایمنی را بهصورت واضح با والدین و دانش آموزان در میان بگذارید.
- نقش والدین در زمینه رعایت نکات بهداشت در مدرسه را برایشان توضیح دهید.
- از والدین بخواهید که اگر فردی در خانه به کرونا مبتلا شد به مسئولان مدرسه گزارش دهند.
زمان استراحت
- زمان استراحت کلاسها باهم متفاوت باشد تا از شلوغی بیش از حد حیاط مدرسه جلوگیری شود.
- دانش آموزان را تشویق کنید تا در زمان استراحت از کلاسها خارج شوند.
شناسایی افرادِ نزدیک به مبتلایان
- شناسایی افرادی که با مبتلایان به کووید-19 در تماس بودهاند.
- از دانش آموزان و کارکنانی که با فرد مبتلا در تماس بودهاند بخواهید که چند روزی در خانه بمانند و استراحت کنند.
- در صورت لزوم از آنها تست کرونا گرفته شود.
وظایف والدین در دوران شیوع کرونا
وظیفه اصلی آموزش کودکان در دوران کرونا به دوش والدین بود. خانوادهها نقش معلم-والد را در دوران کرونا بر عهده داشتند و سختیهای زیادی را در این مدت تحمل کردند. پیش هر چیز باید صمیمانه از زحمات آنها در این مدت تقدیر و تشکر کنیم. برای پیشگیری از شیوع مجدد کرونا در بین دانش آموزان، والدین باید نکاتی را رعایت کنند:
نظارت بر ماسک زدن فرزندان
سیاستهای ماسک زدن در مدارس متفاوت است، اما شما سعی کنید حتما برای فرزندتان از ماسک استفاده کنید. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها توصیه میکند که حتما از ماسک در محیطهای عمومی استفاده شود. اگر فرزندتان در مدرسه از ماسک استفاده میکند، در حد توان نکات زیر را رعایت کنید:
- از ماسکی استفاده کنید که در عین پوشش نواحی دهان و بینی از راحتی کافی هم برخوردار باشد.
- مراقب باشید که ماسک آلوده نباشد و ترجیحا یک ماسک اضافه برای مواقع ضروری فراهم کنید.
- علامت یا برچسبی برای ماسک مشخص کنید تا ماسک فرزندتان با دیگر ماسکها اشتباه گرفته نشود.
ماندن در خانه هنگام سرماخوردگی
اگر احساس کردید فرزندتان سرما خورده است یا علائم مشکوکی دارد، باید در خانه بماند و در صورت امکان تست کرونا بدهد. علائم احتمالی کرونا در کودکان عبارت است از:
- تب
- لرز
- سرفه
- احساس درد در قفسه سینه
- از دست دادن حس چشایی و بویایی
- تغییرات در پوست بدن، مثلا تغییر رنگ پاها و دستها
- گلو درد
- حالت تهوع، استفراغ، درد شکم یا اسهال
- درد عضلانی
- خستگی زیاد
- سردرد شدید
- گرفتگی بینی
مراقبت از فرزند مبتلا به کرونا
فکر نکنید کرونا کاملا تمام شده است! هنوز هم احتمال دارد که خودتان یا فرزندتان به این بیماری مبتلا شوید. اگر تست کرونای فرزندتان مثبت شد:
- او را از مدرسه و دیگران، بهجز کادر پزشکی، دور نگه دارید.
- روی بهبودِ فرزندتان تمرکز کنید. استراحت و مصرف مایعات از همه چیز تأثیرگذارتر است.
- از دستورالعملهای مدرسه در مورد شرایط بازگشت فرزندتان به محیط آموزشی، اطلاعات کسب کنید. اگر مدرسه گزینهای برای آموزش از راه دور دارد، در مورد مقررات و دستورالعملهای آن سوال کنید.
- در صورت امکان یک نفر در خانه مسئول مراقبت از فرزند باشد و از دیگر اعضای خانواده جدا باشد.
- اگر بیماری فرزندتان شدیدتر شد، از متخصصان سلامت کمک بگیرید. علائم اورژانسی مثل تنگی نفس شدید، فشار در قفسه سینه، سرگیجه، ناتوانی در حفظ بیداری و هوشیاری و پوست رنگ پریده را جدی بگیرید.
آموزش آنلاین دانش آموزان و نقش والدین
کرونا مدتها مدارس را تعطیل کرد و باز هم احتمال تعطیلی وجود دارد. به همین جهت، نکاتی را در این قسمت مطرح میکنیم که میتواند به والدین در آموزش آنلاین کمک کند:
داشتن برنامه روزانه
داشتن یک برنامه منظم روزانه باعث جلوگیری از سردرگمی شما و فرزندتان میشود. فضای خانه را به یک محیط خشک آموزشی تبدیل نکنید و زمان بازی و مطالعه جداگانه داشته باشید. سعی کنید از فعالیتهای روزمره بهعنوان فرصتهای یادگیری برای فرزندتان استفاده کنید.
استفاده از گفتوگوی آزاد
کودکان از طریق گفت و گو با خودشان یا دیگران فکر میکنند. ما بزرگترها میتوانیم از طریق مرور مطالب در ذهنمان فکر کنیم، اما کودکان برای فکر کردن حتما باید صحبت کنند. در حین انجام تکالیف، کودکان را تشویق به صحبت کنید و در حل مسائل درسی به آنها کمک کنید.
تقسیم جلسات به جلسات کوچکتر
با جلسات یادگیری کوتاهتر شروع کنید و بهصورت منظم آنها را افزایش دهید. اگر هدفتان رسیدن به جلسات 30-45 دقیقه است، با جلسات 10 دقیقهای شروع کنید.
حفاظت کودک از خطرات فضای مجازی
شبکههای اجتماعی، پیامرسانها و پلتفرمهای دیجیتال در دوران شیوع کرونا کمک زیادی به دانش آموزان برای یادگیری و ارتباط با دوستان کرده است. اما افزایش دسترسی آنلاین، خطرات زیادی را برای ایمنی، حفاظت و حریم خصوصی کودکان به همراه دارد. در مورد اینترنت با فرزندتان صحبت کنید تا رفتار مناسب در پلتفرمهایی که استفاده میکنند، مانند تماسهایی ویدئویی را یاد بگیرند.
ارتباط با مدرسه و معلمان
با مدرسه یا معلم فرزندتان در ارتباط باشید و راهنماییهای لازم را از آنها بگیرید. تشکیل یک گروه برای والدینِ مدرسه یا دیگر گروههای اجتماعی، راه خوبی برای حمایت از یکدیگر در شرایط آموزش از راه دور هستند.
سخن پایانی
بارِ سنگین آموزش و سلامتی دانش آموزان بر عهده والدین و مسئولان مدارس است. رعایت نکات بهداشتی موجب کاهش شیوع کرونا در مدارس میشود. مدارس باید فضایی کاملا بهداشتی، دارای تهویه مناسب و برنامه کلاسی منعطف داشته باشند تا از شلوغی فضای مدرسه جلوگیری شود. خانوادهها باید کودک را بهصورت مجهز به مدرسه بفرستند و مقررات مدرسه در زمینه کرونا را جدی بگیرند. آنچه اهمیت دارد سلامت و یادگیری دانش آموزان است و به هر نحوی باید از آنها مراقبت کنیم. با توجه به تغییرات ویروس کرونا، جدیدترین دستورالعملهای بهداشتی برای مقابله با این بیماری تقدیمتان شد. امیدواریم نکاتی که در این مقاله آمده است در جلوگیری از شیوع کرونا در مدارس کمکتان کند.
سوالات متداول
- نقش والدین در پیشگیری از شیوع کرونا در مدارس چیست؟
فراهم کردن لوازم پیشگیری مانند ماسک و اطلاع به مدرسه در صورت ابتلای کسی از اعضای خانواده به این بیماری از مهمترین وظایف والدین است. در متن مقاله وظایف اصلی والدین بهصورت کامل بررسی شده است. - نقش والدین در آموزش مجازی چیست؟
مهمترین وظیفه والدین، ایجاد یک برنامه زمانی منظم برای مطالعه و یادگیری فرزندان است. در طول مقاله با جزئیات بیشتر در مورد نقش والدین توضیح دادهایم. - نقش مدارس در جلوگیری از شیوع کرونا چیست؟
تمیز کردن اتاقها و سطوح، تهویه مناسب، فراهم کردن لوازم شستوشوی دست مثل مایع ضدعفونی کننده و برگزاری کلاسها بهصورت منعطف از مهمترین مسئولیتهای مدارس است. در متن مقاله بهصورت کامل نقش مدارس را توضیح دادهایم.