آهن ربا چیست و چه کاربردی دارد؟

آهن ربا چیست

آهنربا همان‌طور که از نامش مشخص است، یک جسم فلزی است که اجسام آهنی را می‌رباید یا به عبارت دیگر به‌سمت خود جذب می‌کند. این شئ فلزی کاربردهای فراوانی در زندگی ما دارد و در بسیاری از وسایل خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال، در دستگاه‌های صوتی مانند میکروفون، سیستم‌های الکتریکی، رادیو و تلویزیون، اتومبیل‌ها، یخچال‌ها و بسیاری از وسایل دیگر از آهنربا استفاده می‌شود. برای اینکه نحوه عملکرد آهنرباها را بهتر درک کنید، با این آموزش همراه باشید تا بدانید که آهن ربا چیست و چه کاربردی دارد و هم با انواع آن آشنا شوید.

آهن ربا چیست؟

آهنربا ماده ای است که هر نوع ماده مشابه دیگری را در اطراف خود جذب یا دفع می‌کند. این جاذبه یا دافعه به‌دلیل ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف آهنربا است. قدرت میدان مغناطیسی در نزدیکی آهنربا قوی‌تر است، اما در فاصله دورتر از آهنربا قدرت آن کاهش می‌یابد. ازاین‌رو، جاذبه و دافعه قوی در نزدیکی آهنربا احساس می‌شود.

آهنرباها از مواد مغناطیسی مانند آهن، نیکل، فولاد یا کبالت ساخته می‌شوند. بنابراین، موادی که جذب می‌کنند هم از نوع مواد مغناطیسی هستند. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، در تصویر زیر، میخ‌ها و براده‌های آهنی به‌دلیل اینکه از جنس آهن هستند و ماده مغناطیسی محسوب می‌شوند به‌راحتی جذب آهنربا شده‌اند، اما گیره‌های پلاستیکی چون از جنس مواد مغناطیسی نیستند (پلاستیکی هستند)، جذب آهنربا نمی‌شوند.

نکته: آلومینیوم، مس، طلا، آب، پلاستیک، چوب و لاستیک ازجمله مواد غیرمغناطیسی هستند و آهنربا نمی‌تواند آن‌ها را جذب کند.

جذب مواد مغناطیسی توسط آهنربا

جهت دریافت آخرین اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان شماره تماس خود را وارد نمایید

قطب های آهن ربا

دو سر آهنربا را قطب‌های آهنربا می‌گویند. هر آهنربا دو قطب به‌نام قطب شمال (N) و قطب جنوب (S) دارد که قدرت میدان مغناطیسی و جاذبه و دافعه در نزدیکی آن‌ها قوی‌تر از دیگر بخش‌های آهنربا است.

قطب‌های آهنربا

قطب‌های آهنربا دو ویژگی جالب دارند:

  • قطب‌هایی که مخالف یکدیگر هستند، همدیگر را جذب می‌کنند؛ یعنی قطب شمال یک آهنربا، قطب جنوب آهنربای دیگر را جذب می‌کند.
  • قطب‌هایی که مشابه هم هستند، یکدیگر را دفع می‌کنند؛ قطب شمال یک آهنربا، قطب شمال آهنربای دیگر را دفع می‌کند و قطب جنوب یک آهنربا، قطب جنوب آهنربای دیگر را.
جذب و دفع قطب‌های آهنربا

اگر یک آهنربا را مانند شکل زیر به چند قسمت تقسیم کنیم، هر کدام از این قسمت‌ها خود به یک آهنربا با دو قطب شمال و جنوب تبدیل می‌شوند.

تبدیل آهنربا به آهنرباهای کوچک‌تر

انواع آهن ربا

آهنرباها در اشکال و اندازه‌های گوناگونی در دسترس هستند و به‌طور کلی، از نظر شکل به چند نوع تقسیم می‌شوند:

  • آهنربای میله‌ای
  • آهنربای نعل اسبی
  • آهنربای کروی
  • آهنربای حلقوی
  • آهنربای دیسکی

در تصویر زیر، عکس انواع آهن ربا را می‌توانید مشاهده کنید.

انواع آهنربا

آهنربای میله ای

آهنربای میله‌ای دارای دو قطب شما و جنوب است. نیروی مغناطیسی و مقدار جاذبه و دافعه در قطب‌هاِی یک آهنربای میله‌ای قوی‌تر است، اما  هرچه به‌سمت وسط آهنربا برویم، این نیرو کمتر و ضعیف‌تر می‌شود. آهنرباهای میله‌ای در دو نوع یافت می‌شوند: آهنربای مستطیلی و آهنربای استوانه‌ای.

آهنربای میله‌ای

آهنربای نعل اسبی

آهنرباهایی که به‌شکل U و شبیه به نعل اسب هستند را آهنربای نعل اسبی می‌گویند. ازآنجا که قطب‌های آهنربای نعل اسبی بسیار نزدیک‌تر به یکدیگرند، نسبت به بسیاری از آهنرباها میدان مغناطیسی قوی‌تری دارند.

آهنربای نعل اسبی

آهنربای کروی

آهنرباهای کروی مانند یک توپ فلزی به نظر می‌رسند. این نوع آهنرباها به‌دلیل شکل منحصربه‌فردشان در اسباب‌بازی‌ها و بسیاری از ابزارهای سرگرمی مورد استفاده قرار می‌گیرند. آهنرباهای کروی مانند کره زمین دو قطب مغناطیسی دارند که قدرت میدان مغناطیسی در آن‌‌ها بیشتر از سایر قسمت‌هاست.

آهنربای کروی

آهنربای حلقوی

آهنربای حلقوی همان‌طور که از نامش پیداست، آهنربایی دایره‌ای‌شکل است که مرکز آن توخالی است. این نوع آهنربا در اندازه‌ها و قطرهای مختلف یافت می‌شود و توخالی بودن مرکز آن باعث شده است در موارد گوناگونی مورد استفاده قرار گیرد.

آهنربای حلقوی

آهنربای دیسکی

آهنربای دیسکی یک آهنربای دایره‌ای و مسطح است که دو طرف تخت آن قطب‌های مغناطیسی آن هستند. این نوع آهنرباها قطب‌های بزرگ‌تری دارند و قدرت جذب و دفع آن‌ها بیشتر است. به همین دلیل، در صنایع به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آهنربای دیسکی

ساخت آهنربا

در این بخش، دو روش برای ساخت آهنربا را معرفی می‌کنیم: ساخت آهنربا با مالش دادن و ساخت آهنربای الکتریکی.

ساخت آهنربا با مالش دادن

با استفاده از یک گیره کاغذ فلزی بدون روکش یا مگنت یخچال به‌راحتی می‌توانید یک آهنربا بسازید. برای این کار تنها به یک قطعه فلزی مانند گیره و یک آهنربا نیاز دارید. کافی‌ست آهنربا را روی گیره بمالید و به‌جای جلو و عقب بردن، مانند روشن کردن کبریت آن را در یک جهت حرکت دهید. تا جایی که می‌توانید ۵۰ بار گیره کاغذ را با آهنربا به‌سرعت مالش دهید.

حالا گیره کاغذ را روی قطعه فلزی کوچک‌تری تماس دهید. اگر قطعه فلزی کوچک به گیره چسبید یعنی توانسته‌اید گیره را به آهنربا تبدیل کنید، اما اگر فلز به گیره کاغذ نچسبید، ۵۰ بار دیگر آن را مالش دهید و دوباره امتحان کنید. برای اینکه مشخص شود قدرت آهنربایی که ساخته‌اید چقدر است، سعی کنید سایر گیره‌ها و اجسام فلزی بزرگ‌تر را با آن بردارید. 

مدت‌زمان مغناطیسی ماندن گیره کاغذی را پس از مالش ثبت کنید. این آزمایش را برای قطعه‌های فلزی دیگر مانند میخ و سنجاق انجام دهید تا ببینید کدام یک از آن‌ها قوی‌ترین و ماندگارترین آهنربایی است که ساخته‌اید.

ساخت آهنربا با مالش دادن

ساخت آهنربای الکتریکی

وسایل موردنیاز برای ساخت آهنربای الکتریکی 

  • یک میخ آهنی بزرگ
  • یک متر سیم مسی با روکش نازک
  • یک باتری قلمی
  • اجسام فلزی مانند گیره کاغذ یا سنجاق
  • نوارچسب برق
  • سیم‌لخت‌کن

مرحله اول: ابتدا انتهای سیم را لخت کنید و با استفاده از سیم‌لخت‌کن چند سانتی‌متر از روکش دو سر سیم مسی را بردارید. دو سر سیم مسی که لخت کرده‌اید، باید به دو سر باتری وصل شوند.

مرحله دوم: از حدود ۲۰ سانتی‌متری انتهای سیم، پیچاندن سیم دور میخ را در یک جهت شروع کنید، طوری که هر دور سیم در کنار دور قبلی قرار گیرد و به آن بچسبد. دقت کنید که حین دور زدن سیم، سیم‌ها روی هم قرار نگیرند و کنار هم باشند. سیم را تا جایی بپیچید که کل میخ پوشانده شود.

مرحله سوم: حالا یک سر سیم را به سر مثبت باتری و سر دیگر آن را به سر منفی باتری وصل کنید. از یک تکه نوارچسب برای محکم کردن سیم در هر دو طرف استفاده کنید. توجه داشته باشید که مهم نیست کدام سر سیم را به کدام سر باتری وصل می‌کنید چون در هر صورت، میخ مغناطیسی می‌شود. تنها تفاوت آن این است که قطبیت آن تغییر خواهد کرد. یک سمت آهنربا قطب شمال است و یک سمت آن قطب جنوب. معکوس کردن سیم‌ها فقط قطب‌ها را معکوس می‌کند. با وصل شدن باتری، عبور جریان الکتریکی آغاز شده و سیم‌ها داغ می‌شوند. مراقب باشید دستتان نسوزد.مرحله چهارم: میخ را نزدیک یک گیره کاغذ یا یک قطعه فلز کوچک دیگر قرار دهید. ازآنجا که میخ مغناطیسی شده، فلز به آن می‌چسبد. میخ را به قطعه‌های فلزی دیگر با اندازه‌ها و وزن‌های مختلف نزدیک کنید تا مشخص شود آهنربای الکتریکی شما چقدر قدرت دارد.

ساخت آهنربای الکتریکی

کاربرد آهن ربا چیست؟

اگر قصد دارید کودکان را با آهنربا آشنا کنید، بهتر است در کنار تعریف آهن ربا برای کودکان، کاربرد آهنربا در وسایل منزل را برای آن‌ها توضیح دهید تا متوجه شوند که آهنرباها چگونه کار می‌کنند و چرا اهمیت دارند. برای همین، در این بخش به چند مورد از کاربردهای آهنربا در زندگی روزمره و وسایل موردنیاز منزل اشاره می‌کنیم.

آهنرباها اغلب در وسایل برقی و الکترونیکی مانند رایانه‌ها، یخچال و فریزر، تلویزیون، بلندگوها، قفل‌های درب با کنترل از راه دور، زنگ‌های برقی و بسیاری از لوازم دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این آهنرباها هستند که درهای یخچال و فریزر را بسته نگه می‌دارند. درواقع، نیروی مغناطیسی آن‌ها باعث می‌شود درها محکم بسته شوند و از مواد غذایی محافظت شود.

جالب است بدانید که نوار تیره پشت کارت‌های اعتباری یک نوار مغناطیسی است که با کشیدن آن در کارت‌خوان اطلاعاتی که در آن ذخیره شده است از طریق خاصیت مغناطیسی نوار خوانده می‌شوند.

در تجهیزات پزشکی مانند  MRI(ام آر آی) نیز از خاصیت مغناطیسی آهنربا برای تشخیص مشکلات در بدن انسان استفاده می‌شود. آهنرباهایی که در این دستگاه قرار داده می‌شوند، میدان مغناطیسی قدرتمندی ایجاد می‌کنند.

علاوه‌بر این، آهنرباها در صنعت خودروسازی، کشاورزی، معادن و بازیافت برای جداسازی قطعات فلزی به‌کار می‌روند. درواقع، آهنرباهای الکتریکی موجود در جرثقیل‌ها آن‌ها را قادر می‌سازد تا قطعات فلزی سنگین را جذب کرده و حرکت دهند.

حتی سوزن قطب‌نماهایی که برای جهت‌یابی و مسیریابی مورد استفاده قرار می‌گیرند، از آهنربا ساخته شده است. کره زمین مانند یک آهنربا دو قطب مغناطیسی شمال و جنوب دارد و میدان مغناطیسی تولید می‌کند. میدان مغناطیسی ایجادشده توسط کره زمین روی سوزن قطب‌نما که یک آهنربا است تأثیر می‌گذارد و باعث چرخش آن می‌شود. با چرخش سوزن قطب‌نما می‌توان جهت جغرافیایی را پیدا کرد. معمولاً عقربه قرمزرنگ قطب‌نما شمال مغناطیسی را نشان می‌دهد.

کاربرد آهنربا در زندگی روزمره

در این آموزش سعی کردیم به سؤال‌های درسی آهن ربا چیست اول دبستان، آهن ربا چیست کلاس چهارم و آهن ربا چیست علوم هشتم به زبانی ساده پاسخ دهیم و انواع آهنربا کلاس اول و کاربرد آهن ربا کلاس چهارم را توضیح دهیم. پیشنهاد ما این است که در کنار مطالعه این مطالب، به‌صورت عملی هم آن‌ها را انجام دهید تا این درس را بهتر و عمیق‌تر بیاموزید.

سخن پایانی

در این مقاله، به پرسش آهن ربا چیست و چگونه ساخته می‌شود پاسخ دادیم و گفتیم که آهنربا ماده‌ای است که هر نوع ماده مشابه در اطراف خودش را جذب یا دفع می‌کند. موادی که می‌توانند جذب آهنربا شوند، مواد مغناطیسی و موادی که جذب آن نمی‌شوند، مواد غیرمغناطیسی نام دارند. یک آهنربا دارای دو قطب شمال و جنوب است که قدرت میدان مغناطیسی در آن‌ها نسبت به سایر قسمت‌ها بیشتر است. قطب‌های مشابه دو آهنربا همدیگر را دفع و قطب‌های مخالف یکدیگر را جذب می‌کنند. آهنرباها در اندازه‌ها و اشکال مختلفی تولید می‌شوند مانند آهنربای میله‌ای، نعل اسبی، کروی، حلقوی و  دیسکی.

سؤالات متداول

  1. آهن ربا چیست؟
    ماده‌ای است که هر نوع ماده مشابه در اطراف خود را جذب یا دفع می‌کند.
  2. آهنربا چند قطب دارد؟
    آهنربا دارای دو قطب شمال و جنوب است. اگر قطب‌های مشابه دو آهنربا را نزدیک هم قرار دهیم همدیگر را دفع می‌کنند، اما اگر قطب‌های مخالف را به هم نزدیک کنیم، یکدیگر را جذب می‌کنند.
  3. انواع آهن ربا چیست؟
    انواع آهنربا از نظر شکل به چند نوع دسته‌بندی می‌شوند: میله‌ای، نعل اسبی، کروی، حلقوی و  دیسکی.
  4. چگونه یک آهنربا بسازیم؟
    برای ساخت آهنربا روش‌های مختلفی وجود دارد مانند مالش دادن یک قطعه فلزی روی آهنربا یا پیچاندن سیم مسی دور یک میخ آهنی و وصل کردن آن به یک باتری برای ساخت آهنربای الکتریکی.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

جهت دریافت آخرین اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان شماره تماس خود را وارد نمایید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *