گرد کردن اعداد چگونه است؟ | روش گرد کردن اعداد صحیح و اعشاری

روش گرد کردن اعداد در ریاضی

در برخی مواقع، ارقام و اعداد به‌گونه‌ای هستند که برای محاسبات آسان‌تر، می‌توان آن عدد را به عددی نزدیک تقریب زد. یکی از روش های تقریب گرد کردن است. گرد کردن اعداد، درک آن‌ها را آسان‌تر می‌کند و درعین حال عدد را نزدیک به مقدار اصلی خود نگه می‌دارد.

در این مطلب، با روش گرد کردن در ریاضی آشنا می‌شویم و با حل نمونه سؤال، نحوه گرد کردن اعداد صحیح و اعشاری را یاد می‌گیریم.

روش گرد کردن اعداد در ریاضی

برای آشنا شدن با روش گرد کردن اعداد، با یک مثال شروع می‌کنیم. فرض کنید جمعیت یک شهر ۶۹۸۸۶۹ است. این عدد به عدد ۷۰۰۰۰۰ نزدیک است و اگر در محاسبات یا اعلام تعداد جمعیت از همین عدد تقریبی یعنی ۷۰۰۰۰۰ استفاده شود، درک آن برایمان راحت‌تر خواهد بود. با توجه به این توضیحات، می‌توان گفت گرد کردن یک عدد به معنای فرایند ساده‌تر کردن آن عدد به‌گونه‌ای است که مقدار آن نزدیک به مقدار اصلی خود باشد.

نتیجه‌ای که پس از گرد کردن عدد به‌دست می‌آید، معمولاً با دقت کمتری همراه است، اما استفاده از آن آسان‌تر خواهد بود. بنابراین، گرد کردن نیز نوعی تخمین زدن محسوب می‌شود؛ تخمین عدد واقعی به عدد نزدیک به آن. در بخش‌های بعدی، با روش گرد کردن اعداد صحیح و اعداد اعشاری آشنا خواهیم شد.

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

گرد کردن اعداد صحیح

اعداد صحیح عددی کامل و بدون بخش کسری یا اعشاری است. گرد کردن اعداد صحیح با توجه به ارزش مکانی ارقام آن‌ها انجام می‌شود و می‌توان این اعداد را با تقریب رقم یکان، دهگان، صدگان و غیره گرد کرد.

در ادامه، نحوه گرد کردن با تقریب ارقام مختلف را همراه با مثال توضیح می‌دهیم.

گرد کردن اعداد صحیح

گرد کردن با تقریب کمتر از ۱

منظور از گرد کردن با تقریب کمتر از ۱ گرد کردن با تقریب رقم یکان است. در اعداد صحیح، گرد کردن با تقریب کمتر ۱ تغییری در عدد ایجاد نمی‌کند، زیرا در اینگونه اعداد، رقمی بعد از یکان وجود ندارد که بخواهیم آن را گرد کنیم. برای مثال، شکل گردشده عدد ۱۴۳۵ با تقریب کمتر از یک همان عدد ۱۴۳۵ خواهد بود.  

گرد کردن با تقریب کمتر از ۱۰

به گرد کردن اعداد صحیح با تقریب رقم دهگان، گرد کردن با تقریب کمتر از ۱۰ می‌گوییم. برای تقریب کمتر از ۱۰، رقم سمت راست دهگان یعنی یکان عدد را بررسی می‌کنیم:

  • اگر رقم یکان کمتر از ۵ باشد، رقم دهگان را ثابت نگه می‌داریم و عدد صفر را در یکان قرار می‌دهیم.
    برای مثال، در عدد ۷۴۸۹۳ رقم یکان کمتر از ۵ و برابر با ۳ است. اگر بخواهیم آن را با تقریب کمتر از ده گرد کنیم، رقم دهگان یعنی ۹ را ثابت نگه می‌داریم و به‌جای ۳ عدد صفر را به‌عنوان یکان جای‌گذاری می‌کنیم. بنابراین، شکل گردشده ۷۴۸۹۳ با تقریب کمتر از ده ۷۴۸۹۰ خواهد بود. این نشان می‌دهد که دو رقم آخر یعنی ۹۳ به ۹۰نزدیک‌تر است.
  • اگر رقم یکان ۵ یا بیشتر از ۵ باشد، به رقم دهگان یک واحد اضافه کرده و عدد صفر را در یکان قرار می‌دهیم. به‌عنوان مثال، شکل گردشده عدد ۳۴۷ را به‌صورت ۳۵۰ می‌نویسیم. همان‌طور که می‌بینید، رقم یکان این عدد مساوی با ۷ و بیشتر از ۵ است. برای همین به رقم دهگان یعنی ۴ یک واحد اضافه کرده و رقم یکان را هم برابر با صفر قرار می‌دهیم.

گرد کردن با تقریب کمتر از ۱۰۰

برای گرد کردن اعداد با تقریب کمتر از ۱۰۰ به روشی مشابه آنچه گفتیم عمل می‌کنیم. اما این بار رقم سمت راست صدگان یعنی دهگان باید بررسی شود. در اینجا نیز دو حالت وجود دارد:

  • اگر رقم دهگان کمتر از ۵ باشد، رقم صدگان را ثابت نگه داشته و در مکان یکان و دهگان صفر می‌گذاریم.
    مثلاً شکل گردشده عدد ۱۶۴۴۳را با تقریب کمتر از صد به‌صورت ۱۶۴۰۰ می‌نویسیم چون رقم دهگان برابر با ۴ و از ۵ کمتر است.
  • اگر رقم دهگان ۵ یا بیشتر از ۵ باشد به رقم صدگان یک واحد اضافه کرده و رقم یکان و دهگان را صفر قرار می‌دهیم.
    عدد ۱۲۶۵۹ را در نظر بگیرید. رقم دهگان این عدد مساوی با ۵ است. بنابراین، اگر آن را با تقریب کمتر از صد گرد کنیم به‌صورت ۱۲۷۰۰ نوشته خواهد شد.

گرد کردن با تقریب کمتر از ۱۰۰۰

اگر بخواهیم اعداد را با تقریب کمتر از ۱۰۰۰ گرد کنیم، کافی‌ست رقم سمت راست هزارگان یعنی صدگان را به‌صورت زیر مورد بررسی قرار دهیم:

  • اگر رقم صدگان کمتر از ۵ باشد، رقم هزارگان ثابت نگه داشته می‌شود و در مکان یکان، دهگان و صدگان عدد صفر قرار می‌گیرد.
    برای مثال، شکل گرد شده عدد ۱۳۲۵۶ با تقریب کمتر از هزار برابر با ۱۳۰۰۰ است، زیرا رقم صدگان یعنی ۲ کمتر از ۵ است.
  • اگر رقم صدگان برابر با ۵ یا بیشتر از ۵ باشد، یک واحد به رقم هزارگان اضافه شده و رقم یکان، دهگان و صدگان را برابر با صفر قرار می‌دهیم.
    به‌عنوان نمونه، در عدد ۱۸۷۰۵ رقم صدگان برابر با ۷ و بیشتر از ۵ است. پس صورت گردشده آن مساوی با ۱۹۰۰۰ خواهد بود.

گرد کردن اعداد اعشاری

عدد اعشاری ترکیبی از یک بخش کامل و یک بخش اعشاری است که با ممیز از هم جدا شده‌اند. گرد کردن اعداد اعشاری مانند اعداد صحیح انجام می‌شود، با این تفاوت که در اعداد اعشاری تقریب کمتر از دهم، صدم، هزارم و غیره هم وجود دارد. 

به‌طور کلی، چه در اعداد اعشاری و چه در اعداد صحیح، اگر بخواهیم عددی را با تقریب کمتر از یک ارزش مکانی گرد کنیم، به رقم سمت راست آن ارزش مکانی نگاه می‌کنیم. درصورتی که آن عدد کمتر از ۵ باشد، رقم آن ارزش مکانی را ثابت نگه می‌داریم و رقم‌های پس از آن را برابر با صفر قرار می‌دهیم، اما اگر رقم سمت راست ارزش مکانی موردنظر ۵ یا بیشتر از ۵ باشد، به رقم ارزش مکانی که می‌خواهیم آن را گرد کنیم یک واحد اضافه کرده و رقم‌های سمت راستش را مساوی با صفر قرار می‌دهیم.

گرد کردن اعداد اعشاری

گرد کردن با تقریب کمتر از ۱

عدد ۵/۹۱ را با تقریب کمتر از یک گرد کنید.

ابتدا رقم یکان عدد را می‌یابیم. رقم یکان عدد داده‌شده برابر  با ۵ است. رقم سمت راست این عدد برابر با ۹ و بیشتر از ۵ است. بنابراین، به رقم یکان یک واحد اضافه می‌کنیم و رقم‌های سمت راست آن یعنی رقم‌های دهم و صدم را برابر با صفر قرار می‌دهیم. خواهیم داشت:

۵ / ۹ ۱ ۶ / ۰ ۰ = ۶

گرد کردن با تقریب کمتر از ۰/۱

عدد ۱۷/۲۲۱۳ را با تقریب کمتر از یک‌دهم گرد کنید.

رقم ارزش مکانی دهم این عدد و رقم سمت راست آن ۲ است؛ یعنی عددی کمتر از ۵. پس رقم دهم اعشار را همان ۲ نگه می‌داریم و به‌شکل زیر ارقام سمت راستش را صفر می‌نویسیم.

۱ ۷ / ۲ ۲ ۱ ۳ ۱ ۷ / ۲ ۰ ۰ ۰ = ۱ ۷ / ۲

گرد کردن با تقریب کمتر از ۰/۰۱

عدد ۲۳/۵۷۸ را با تقریب کمتر از یک‌صدم گرد کنید.

برای گرد کردن این عدد با تقریب کمتر از یک‌صدم، رقم راست صدم اعشار یعنی رقم هزارم را بررسی می‌کنیم. رقم هزارم برابر با ۸ و بیشتر از ۵ است. بنابراین، باید به رقم صدم اعشار یعنی ۷ یک واحد اضافه و رقم هزار را با صفر جایگزین می‌کنیم.

۲ ۳ / ۵ ۷ ۸ ۲ ۳ / ۵ ۸ ۰ = ۲ ۳ / ۵ ۸

گرد کردن با تقریب کمتر از ۰/۰۰۱

عدد ۳/۲۴۹۶ را با تقریب کمتر از یک‌هزارم گرد کنید.

در این مثال باید به رقم سمت راست هزارم اعشار توجه کنیم. چون رقم سمت راست هزارم اعشار برابر با ۶ و بیشتر از ۵ است، به رقم هزارم اعشار یعنی ۹ یک واحد اضافه می‌کنیم و رقم سمت راست را صفر قرار می‌دهیم. از آنجا که مجموع ۹ و ۱ برابر با ۱۰ و درنتیجه حاصل‌جمع بیشتر از ۹ است، دهگان ۱۰ را به عدد ۴ قرض می‌دهیم.

۳ / ۲ ۴ ۹ ۶ ۳ / ۲ ۵ ۰ ۰ = ۳ / ۲ ۵

گرد کردن اعداد کسری

برای گرد کردن اعداد کسری ابتدا آن‌ها را به اعداد اعشاری تبدیل می‌کنیم و سپس طبق روشی که برای گرد کردن اعداد اعشاری بیان کردیم، عدد به‌دست‌آمده را گرد می‌کنیم. 

مثال: اعداد زیر را با تقریب کمتر از ۰/۱ گرد کنید.

۱ ۳ ۸ و ۳ ۴

ابتدا تبدیل کسر را به اعداد اعشاری را انجام می دهیم. عدد اول را می‌توان با نوشتن کسر مساوی با آن به عدد اعشاری تبدیل کرد، اما عدد دوم را با تقسیم صورت بر مخرج می‌توان به‌صورت عدد اعشاری نوشت.

۳ ۴ = ۳ × ۲ ۵ ۴ × ۲ ۵ = ۷ ۵ ۱ ۰ ۰ ۱ ۳ ۸ = ۱ / ۶ ۲ ۵

برای گرد کردن این اعداد با تقریب کمتر از ۰/۱ رقم سمت راست دهم اعشار آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم. در عدد ۰/۷۵ رقم سمت راست دهم اعشار برابر با ۵ و در عدد ۱/۶۲۵ مساوی با ۲ یعنی کمتر از ۵ است. بنابراین گردشده این اعداد به‌صورت زیر خواهد بود:

۳ ۴ = ۰ / ۷ ۵ ۸ ۱ ۳ ۸ = ۱ / ۶ ۲ ۵ ۱ / ۶

گرد کردن اعداد مخلوط

عدد مخلوط ترکیبی از دو بخش صحیح و کسری است. اگر بخواهیم این اعداد را گرد کنیم، ابتدا لازم است آن‌ها را به‌صورت عدد اعشاری بنویسیم و سپس عمل گرد کردن را انجام دهیم. عدد

۲ ۱ ۳

را در نظر بگیرید. می‌خواهیم این عدد با تقریب کمتر از ۰/۰۱ گرد شود. برای این کار کافی‌ست عدد مخلوط را ابتدا به‌شکل زیر گسترده کرده و سپس به عدد اعشاری تبدیل کنیم.

۲ ۱ ۳ = ۲ + ۱ ۳ = ۲ + ۰ / ۳ ۳ ۳ . . . . = ۲ / ۳ ۳ ۳ . .

با توجه به اینکه عدد باید با تقریب کمتر از ۰/۰۱ گرد شود، عدد اعشاری به‌دست‌آمده را تا سه رقم اعشار می‌نویسیم تا عدد سمت راست صدم اعشار مشخص باشد. درنهایت، تقریب عدد موردنظر به روش گرد کردن به‌صورت زیر خواهد بود:

۲ ۱ ۳ ۲ / ۳ ۳ ۳ ۲ / ۳ ۳ ۰ = ۲ / ۳ ۳

سخن پایانی

گرد کردن عدد روشی کاربردی برای محاسبه آسان و درک بهتر اعداد است که در این مطلب، نحوه انجام آن را آموزش دادیم. برای تقریب زدن اعداد به‌روش گرد کردن باید ابتدا با ارزش مکانی ارقام مختلف آشنا باشید.

برای گرد کردن یک عدد، ابتدا رقم مورد تقریب را می‌یابیم و سپس، رقم سمت راست آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم. اگر رقم سمت راست ۵ یا بیشتر از ۵ بود، به رقم مورد تقریب یک واحد اضافه می‌کنیم و رقم‌های سمت راستش را با صفر جایگزین می‌کنیم، اما اگر رقم سمت راست کمتر از ۵ بود، رقم مورد تقریب را ثابت نگه داشته و رقم‌های سمت راستش را صفر قرار می‌دهیم.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *