معرفی بهترین انواع بازی گروهی سرگرم‌کننده و جذاب برای کودکان و نوجوانان

بازی گروهی

بازی های گروهی بهترین روش برای برقراری تعامل اجتماعی میان افراد یک جمع هستند.  به ویژه وقتی که کودکان و نوجوانان در یک جمع حضور داشته باشند. بازی های گروهی دسته جمعی نه تنها می‌توانند کودکان و نوجوانان را سرگرم کنند، بلکه باعث تقویت مهارت‌های مختلف ارتباطی و اجتماعی می‌شوند. در این مقاله می‌خواهیم بهترین بازی گروهی برای کودکان و نوجوانان را معرفی کنیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

مزایای بازی گروهی برای بچه ها و نوجوانان

مغز کودک و نوجوان همیشه در حال رشد و انطباق است. اینکه بچه‌ها را در معرض تعاملات واقعی در خارج از خانه و کلاس درس قرار دهید، بسیار مهم است. آنها باید یاد بگیرند که معاشرت داشته باشند و در اجتماع حضور پیدا کنند. درست است که آنها به مدرسه می‌روند و بچه های زیادی را می‌بینند؛ اما مسئله این است که تعامل آنها در مدرسه محدود است؛ زیرا تمرکز اصلی بر خواندن، نوشتن و یاد گرفتن دروس است. 

بازی گروهی به بچه‌ها کمک می‌کند تا اعتماد به نفس پیدا کنند، عزت نفس خود را بهبود بخشند و تمرکز را افزایش دهند. در ادامه به مهم‌ترین مزایای بازی های گروهی برای نوجوانان و کودکان اشاره می‌کنیم.

کار تیمی و همکاری

بازی های گروهی و یادگیری مشارکتی موجب می‌شود تا فرد کار گروهی را یاد بگیرد و بداند که در موقعیت‌های مختلف چگونه با همسالان خود رفتار کند. تیم‌سازی و احساس تعلق موارد مهمی هستند که کودک در حین اجرای بازی‌های گروهی یاد می‌گیرد.

مهارت‌های حرکتی

بازی گروهی تحرکی باعث می‌شود تا کودک یا نوجوان در برابر چالش‌های فیزیکی قرار بگیرد. این بازی‌ها به فرد کمک می‌کنند تا انرژی خود را به چیزی مولد و سرگرم‌کننده هدایت کنند و پایه‌ای برای یک سبک زندگی فعال در بزرگسالی هستند. 

مهارت‌های اجتماعی

بازی های گروهی بچه‌ها را قادر می‌سازند تا با دیگران ارتباط برقرار کنند. این بازی‌ها مهارت‌های همکاری را ارتقا می‌بخشند و به کودک یاد می‌دهند تا در صورت نیاز از دیگران کمک بگیرند و به دیگران کمک کنند. 

افزایش اعتماد به نفس

از دیگر مزایای بازی گروهی می‌توان به افزایش اعتماد به نفس اشاره کرد. این بازی‌ها به کودکان یاد می‌دهند که در موقعیت‌های اجتماعی بهتر رفتار کنند و پیش بروند. هر چه فرد بیشتر در گروه قرار بگیرد، اعتماد به نفس بیشتری هم پیدا خواهد کرد. حس رقابت، پیروزی و دستیابی به یک هدف در کنار دیگر نیز در ارتقای اعتماد به نفس مؤثر هستند. همین موارد موجب می‌شوند تا کودک در کلاس درس بهتر مشارکت کند، درگیر شود و مطالب درسی را یاد بگیرد. 

مزایای بازی های گروهی

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

انواع بازی های گروهی

هدف و شکل بازی های گروهی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. در این بخش انواع بازی های گروهی مناسب کودکان و نوجوانان را معرفی می‌کنیم.

بازی های فیزیکی گروهی

این بازی‌ها نیاز به حرکت و فعالیت بدنی دارند. این بازی‌ها برای افزایش رشد فیزیکی، توسعه مهارت‌های حرکتی درست و سوزاندن انرژی اضافی مناسب هستند. بازی‌های فیزیکی را هم درون فضای بسته و هم در فضای باز می‌توان اجرا کرد. معمولاً این بازی‌ها محبوبیت زیادی میان کودکان دارند.

بازی های تخیلی گروهی

این بازی‌های به بچه ها کمک می‌کنند تا وارد دنیای ساختگی و سرگرمی شوند. بازی‌های گروهی تخیلی اغلب شامل نقش‌آفرینی و داستان‌سرایی می‌شوند. این بازی‌ها برای ارتقای رشد شناختی و تفکر خلاق عالی هستند.

بازی های ارتباطی و کار گروهی

این نوع بازی‌ها مهارت‌های اجتماعی مانند همکاری، ارتباط و کار گروهی را پرورش می‌دهند. بچه ها به ویژه کودکان خردسال با این بازی‌ها یاد می‌گیرند که چگونه با هم کار کنند، دستورالعمل‌ها را دنبال کنند و مهارت‌های زبانی خود را توسعه دهند. 

انواع بازی های گروهی

نحوه انتخاب بازی های گروهی برای کودکان و نوجوانان

در زمان انتخاب بازی های گروهی باید به چند عامل توجه کنید. این موارد عبارت‌اند از:

  • سن: مسلماً باید بازی‌هایی را انتخاب کنید که مناسب گروه سنی بچه ها است. به عنوان مثال، برخی از بازی‌ها را بچه های ۳ ساله هم می‌توانند بازی کنند؛ اما بعضی از بازی‌ها ممکن است برای آنها بسیار دشوار باشد. 
  • تعداد اعضای گروه: بعضی از بازی های گروهی برای گروه‌های بزرگ مناسب هستند؛ اما برخی دیگر را می‌توان با تنها ۴ نفر هم بازی کرد. 
  • سطح فعالیت بدنی موردنیاز برای بازی: گاهی بازی گروهی شامل حرکات و فعالیت‌های فیزیکی زیادی می‌شود که برای برخی از گروه‌های سنی یا بچه‌هایی که دارای محدودیت‌های فیزیکی هستند، دشوار است. در نتیجه، بازی‌هایی را باید انتخاب کنیم که در کنار سرگرم‌کننده بودن، با توانایی‌های بدنی گروه همخوانی دارند. 

در ادامه چند ایده بازی گروهی را می‌آوریم تا در جمع‌های مختلف آنان را اجرا کنید و لذت ببرید. 

بازی تلفن شکسته
برای اجرای این بازی گروهی بدون وسیله، کافی است فرد اول جمله‌ای را انتخاب کند. سپس آن را در گوش فرد کناری خود زمزمه کند. زمزمه جمله تنها یک بار و بسیار آهسته باید انجام شود. نفر دوم نیز باید شنیده‌های خود را به نفر بعد بگوید و این کار تا جایی ادامه پیدا می‌کند که به نفر آخر برسد. نفر آخر باید جمله‌ای را که به او رسیده است، با صدای بلند بگوید. 

نکته جالب این بازی این است که در نهایت، جمله‌ای که با صدای بلند بیان می‌شود، بسیار متفاوت از جمله‌ای است که بازی با آن شروع شده است. بازی تلفن شکسته مهارت‌های شنیداری و اجتماعی کودک را پرورش می‌دهد.

بازی گروهی تلفن شکسته

بازی داستان رو بخون و دست بزن

اگر به دنبال یک بازی گروهی خنده دار می‌گردید، پیشنهاد می‌کنیم بازی «داستان رو بخون و دست بزن» را امتحان کنید. برای اجرای این بازی به یک کتاب ساده نیاز دارید. سپس یک کلمه انتخاب کنید که فکر می‌کنید در کتاب بارها تکرار شده است. 

به عنوان مثال، یک کتاب شعرهای کودکانه بردارید که در مورد مدرسه رفتن است. مسلماً کلمه «مدرسه» بارها رد این کتاب تکرار شده است. حال کتاب را بخوانید. هر زمان که کلمه مدرسه را می‌گویید، بچه ها باید دست بزنند. 

 بازی گروهی کودکانه داستان رو بخون و دست بزن

بازی گروهی رو چی نظر دارم؟

بازی گروهی کودکانه «رو چی نظر دارم؟» نیز برای دورهمی‌ها مناسب است. برای اجرای این بازی یک فرد باید جسمی را انتخاب کند و سپس رنگ آن را به بقیه بگوید. باقی افراد باید سعی کنند آن شی را پیدا کنند. به عنوان مثال: من روی یک وسیله نارنجی نظر دارم. دیگر اعضای گروه باید از او سؤالاتی بپرسند: تو جیب جا میشه؟ برای پوشیدنه؟ نرمه؟ فرد نیز باید تنها با بله و خیر پاسخ سؤالات را بدهد. اعضای گروه باید تلاش کنند تا آن شی را پیدا کنند.

اگر می‌خواهید این بازی گروهی سوال و جوابی را به شکل رقابتی اجرا کنید، پیشنهاد می‌کنیم بچه‌ها را به دو گروه تقسیم کنید. سپس هر دو گروه باید تلاش کنند پاسخ صحیح را بیابند و هر گروه که زودتر پاسخ را پیدا کند، برنده می‌شود.

بازی دکمه دست کیه؟

دکمه دست کیه؟ بازی گروهی در منزل، مدرسه و… است. این بازی به کودکان و نوجوانان کمک می‌کند که با هم تعامل داشته باشند و بیشتر یکدیگر را بشناسند. اجرای بازی نیز ساده است. شما به یک دکمه، یک تکه پنبه گلوله شده، یک اسمارتیز یا هر چیز کوچک و سبک نیاز دارید.
بچه ها باید به شکل دایره بنشینند. چشمان خود را ببندند و دو کف دستشان را جلو بیاورند. 

حال فردی که دکمه را در دست دارد باید دور دایره بچرخد و دکمه را روی دست یک نفر بگذارد.
سپس می‌گوید که همه دست خود را مشت کنند. فردی که دکمه را در دست دارد، باید از آن مراقبت کند تا دیگر بچه‌ها متوجه نشوند که دکمه در دست او است.
بچه ها باید به هم نگاه کنند و حدس بزنند دکمه در دست چه کسی است. اگر درست حدس بزنند، فردی که دکمه در دست داشت، در دور بعدی باید کودک دیگری را انتخاب کند. 

طناب‌بازی

این بازی را به اشکال مختلف می‌توانید اجرا کنید. برای شروع به یک طناب بلند نیاز دارید. دو تا از بچه ها باید دو سر طناب را بگیرند. باقی بچه ها هم باید در کنار طناب بایستند و به اشکال مختلف از روی آن بپرند. 

می‌توانید اهنگی پخش کنید و از بچه ها بخواهید تا با شنیدن یک کلمه از روی طناب بپرند. روش دیگر این است که یک نفر را انتخاب کنید که نحوه پریدن را اجرا کند و باقی بچه‌ها از او تقلید کنند. بچه‌ها با خلاقیت خود می‌توانند نحوه اجرای بازی را انتخاب کنند. 

 بازی گروهی طناب بازی

عمو زنجیرباف
برای اجرای بازی عمو زنجیرباف به یک تیم بزرگ نیاز دارید. بهتر است تعداد بچه ها بیشتر از ۱۰ نفر باشد. نحوه اجرای بازی عمو زنجیرباف:
بچه ها باید دست هم را بگیرند و خطی را ایجاد کنند. سپس یک نفر را به عنوان سرگروه انتخاب کنند تا شعر بازی را بخواند:
سرگروه: عمو زنجیر باف؟

گروه: بله

سرگروه: زنجیر منو بافتی؟

گروه: بله

سرگروه: پشت کول انداختی؟

گروه: بله

سرگروه: بابا اومده

گروه: چی چی آورده؟

سرگروه: نخودچی کشمش

گروه: بخور و بیا

سرگروه: با صدای چی؟

سرگروه: با صدای گاو (یا هر حیوان دیگری)

گروه باید صدای حیوان انتخاب شده را تقلید کند: ما، ما، ما
حال بچه‌ها با تقلید صدای گاو باید به طور کامل از زیر دست دو نفر اول رد شوند تا حالت زنجیر ایجاد شود. این بازی تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که گروه از زیر دست همه بچه‌ها رد شوند و همه به شکل زنجیر درآیند.

نکته: این بازی بسیار معروف است و در نقاط مختلف ایران به اشکال دیگری هم اجرا می‌شود. 

بازی آسیاب بچرخ

یکی دیگر از بازی‌های بومی و محلی ایرانی، آسیب بچرخ است. این بازی را می‌توانید در فضای باز اجرا کنید. هر چه گروه بزرگ‌تر باشد، بازی نیز جذاب‌تر می‌شود. برای اجرای این بازی، همه بچه ها باید دست هم را بگیرند. سپس یک فرد را به عنوان سرگروه انتخاب کنند. مربی یا معلم نیز می‌تواند سرگروه شود و شعر بازی را بخواند.

سرگروه: آسیاب بچرخ
بچه‌ها: می‌چرخم
سرگروه: تندتر بچرخ
بچه ها: می‌چرخم
سرگروه: آسیاب پاشو 
بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون بابا جون ‌ 

بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون مامان جون 

بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون خاله جون 

بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون دایی جون 

بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون چمدون 

بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون خودتون 

بچه‌ها: پا نمی‌شم

سرگروه: جون خدا جون 

بچه‌ها: پا میشم
حال بچه‌ها می‌ایستند و همگی می‌چرخند و با هم می‌خوانند: آسیاب تندترش کن، یه خرده بیشترش کن.

در نوبت بعد، کارهای دیگری را از بچه ها بخواهید، مثلاً آسیاب بخواب، آسیاب بخند و… .

بازی های گروهی در مهد کودک

در این بخش بازی‌های گروهی را معرفی می‌کنیم که مربیان و مراقبین کودکان می‌توانند در مهد کودک اجرا کنند و بچه‌ها را سرگرم کنند:
بازی صندلی موزیکال
بازی تامی تامی اسکلت
بازی سیمون میگه
بازی گرگم به هوا
بازی مامان اجازه هست؟
بازی سیب‌زمینی داغ
بازی مجسمه موزیکال
بازی تقلید از مربی

اگر می‌خواهید نحوه اجری این بازها را یاد بگیرید، مقاله معرفی انواع بازی گروهی در مهد کودک را مطالعه کنید. 

بهترین بازی گروهی برای مهدکودک

بازی گروهی پیش دبستانی

بچه های پیش دبستانی ۵-۶ ساله هستند و مهارت‌های مختلفی در آن پرورش یافته است. به همین دلیل می‌توانند بازی‌های زیر را به سادگی اجرا کنند:

بازی گلوله برفی
بازی عروسک رو بیدار نکن
بازی احساسات
بازی چتر نجات

بازی توپ دست کیه؟
بازی بچه خرس خواب آلو

بازی بطری چرخنده

بازی چی تو سبد گذاشتیم؟

برای آشنایی بیشتر با این بازی‌ها پیشنهاد می‌کنیم مقاله معرفی بهترین انواع بازی برای مهدکودک و پیش دبستان را مطالعه کنید. 

بازی گروهی نوجوانان

بسیاری از نوجوانان در این دوره دچار کمبود اعتماد به نفس می‌شوند و تعاملات اجتماعی آنان کم می‌شود. بازی های گروهی راهی مناسب برای ارتقای عزت نفس نوجوانان هستند. در ادامه به برخی از بهترین بازی های گروهی برای نوجوانان اشاره می‌کنیم. 

لیوان پینگ پونگی

بازی مافیا
بازی راست، چپ، پشت‌گوش
بازی حقیقت و دروغ
بازی اسم و فامیل
بازی پانتومیم
بازی من کی هستم؟
بازی گل یا پوچ گروهی
بازی چی توی جعبه است؟
برای یادگیری نحوه اجرای این بازی‌ها می‌توانید مقاله معرفی ۹ بازی گروهی نوجوانان همراه با شیوه انجام را مطالعه کنید. 

بازی های گروهی برای نوجوانان

سخن نهایی

در این مقاله بهترین انواع بازی گروهی برای کودکان و نوجوانان را معرفی کردیم. این بازی‌ها به بچه‌ها کمک می‌کنند تا با دیگر افراد گروه تعامل داشته باشند، صحبت کنند و دیگر اعضا را بهتر بشناسند. همین بازی‌ها می‌توانند موجب شکل‌گیری دوستی‌های شیرینی شوند. شما چه بازی های گروهی دیگری را پیشنهاد می‌کنید؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

به این مطلب امتیاز دهید

اشتراک گذاری مطلب :

اولین نفری باشید که از اخبار و اطلاعیه‌های مرتبط با پایه تحصیلیتان باخبر می‌شود!

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *