آشنایی با خانواده بزرگ سلام

ما با بیش از ۶۰ مدرسه در سراسر کشور و حدود ۱۳۵۰۰ دانش‌آموز، از دوره‌ی پیش‌دبستانی تا سال دوازدهم، همراه دانش‌آموزان عزیز و خانواده‌های گرامی هستیم. حس همبستگی و پیوند نزدیک اعضای مدرسه از مدیر و معاون تا معلم و روان‌شناس و دانش‌آموز، حکایت از هدفی مشترک دارد: کشف استعدادها، نیازها و علایق منحصربه‌فرد هر دانش‌آموز و پرورش آن‌ها در فضایی پویا و به‌ دور از استرس‌.

شوق یادگیری و میل به اکتشاف، ویژگی بارز دانش‌آموزان مدارس سلام است. آن‌ها هر روز با اشتیاق به مدرسه می‌آیند تا در فضایی تعاملی، افق‌های جدیدی از دانایی را کشف کنند. این رویکرد در تمام مقاطع تحصیلی ما جاری است و با توجه به نیازهای هر دوره، شکل تخصصی‌تری پیدا می‌کند.

در پیش‌دبستانی و دبستان، برنامه‌های آموزشی بر پایه‌ی رویکرد شناختی طراحی شده‌اند. رقابت، جایزه و مقایسه به‌طور کامل حذف شده‌اند تا یادگیری در محیطی پویا، خلاق و تعاملی شکل بگیرد. حتی آزمون‌های بین‌المللی مانند تیمز و پرلز نیز در قالبی بازی‌وار برگزار می‌شوند تا کودکان تجربه‌ای لذت‌بخش از یادگیری داشته باشند.

در متوسطه‌ی اول و دوم، تمرکز بر رشد همه‌جانبه‌ی مهارت‌های دانش‌آموزان است تا برای دنیای بزرگ‌سالی آماده شوند. جشنواره‌های علمی، ورزشی و فرهنگی-هنری همچون «سلام کاپ»، «سلام اسپورت» و «اسوه‌ی حسنه»، فرصتی برای تجربه‌های متنوع و کشف استعدادهای فردی فراهم می‌کنند. 

به‌مرور و با نزدیک‌شدن به مقطع متوسطه‌ی دوم، برنامه‌های آموزشی تخصصی‌تر می‌شوند. کلاس‌های کنکور، باشگاه‌های المپیاد، برنامه‌های پژوهشی مثل رباتیک و فعالیت‌های ورزشی و هنری، منسجم‌تر و هدفمندتر پیگیری می‌شوند تا مسیر پیشرفت دانش‌آموزان هموارتر گردد.

از شما دعوت می‌کنیم تا با حضور در نزدیک‌ترین شعبه‌ی مدارس سلام به محل سکونت خود، دقایقی مهمان ما باشید و در کنار جمع پرانرژی و شاداب دانش‌آموزان و کادر اجرایی، فضای دوستانه و علمی این مدارس را از نزدیک تجربه کنید.

فهرست مطالب

مجموعه مدارس سلام در سال ۱۳۸۰ توسط مرحوم حاج احمد حجاریان کاشانی تاسیس شد. ایشان فعالیت خود در آموزش‌وپرورش را با سمت معلم پرورشی آغاز کردند و سپس ایده‌ی دبیرستان‌های نمونه‌دولتی در مناطق جنوب و محروم شهر تهران را مطرح و اجرا کردند. در سال ۱۳۷۲ و بعد از به ثمر نشستن مدارس نمونه‌دولتی «رشد»، از جناب حجاریان فقید دعوت شد تا مدیریت دبیرستان انرژی اتمی در خیابان امیرآباد تهران را بر عهده بگیرد (مسئولیتی که تا پایان عمر خود، به انجام آن متعهد ماندند). 

دبیرستان انرژی اتمی با مدیریت ایشان، در کمتر از ۳ سال تبدیل به یکی از برترین مدارس شهر تهران شد. نام و آوازه‌ی این مدرسه به دلیل رتبه‌های برتر کنکوری، مدال‌های رنگارنگ در المپیاد و…، به‌‌سرعت در همه‌جا پیچید و سیل عظیمی از دانش‌آموزان را روانه آزمون ورودی خود کرد. با توجه به ظرفیت محدود دبیرستان انرژی اتمی، بسیاری از دانش‌آموزان با استعداد و علاقه‌مند، امکان حضور در این مدرسه را پیدا نمی‌کردند. به همین دلیل، حاج احمد حجاریان فقید که کشف و پرورش استعدادهای دانش‌آموزان را وظیفه‌ی اصلی خود می‌دانستند، تصمیم به تاسیس مجموعه مدارس سلام گرفتند.

«با احساس مسئولیتی که در جریان دوران تواناییمان در عرصه‌ی آموزش و پرورش ایران اسلامی در فرصت پس از انقلاب عزیزمان برایمان پیش آمد، ابتدا خدا را شاکریم که توفیق خدمت در این برهه تاریخی و این عرصه‌ی عظیم معنوی را فراهم فرمود که لایق ادعای ایمان باشیم. به مصداق «المومن وفقه الله لکل خیر» همه آنچه را داریم از او می‌دانیم و پس با او معامله می‌کنیم. انشاءالله به مصداق تشکر از خداوند متعال، به تلاش خود برای صرف نعمت فرصت‌ها، تجارب و آموخته‌های خویش در جهت پیشبرد اوامر الهی که رضای او در ارتقای سطح فهم و زندگی انسان قرار دارد، ادامه خواهیم داد. لذا ضروری است به جایگاه کنونی مجموعه مدارس سلام نظری بیفکنیم و مروری بر گذشته و خط مشی آینده و اصول راهبردی آن داشته باشیم».

مجموعه مدارس سلام فعالیت خود را با مدرسه‌ی سلام تجریش در منطقه ۱ تهران آغاز کرد. مدرسه‌ی سلام دیباجی، سلام یوسف‌آباد، سلام صادقیه، سلام زین‌الدین، سلام رسالت و سلام ونک، به‌ترتیب چراغ‌های بعدی را روشن کردند. به‌ دلیل استقبال زیاد والدین و دانش‌آموزان از مدارس سلام، این مجموعه همچنان به رشد و گسترش خود ادامه می‌دهد. 

مرحوم حاج احمد حجاریان، به‌مرور و با گسترش مجموعه‌ی سلام، مسئولیت مدارس هر کدام از مناطق تهران را به فردی توانمند و مدیری شایسته سپردند تا تعدد مدارس به کاهش کیفیت خدمات آن‌ها منجر نشود. بعد از درگذشت جناب حجاریان و با تاسی به میراث گران‌بهای ایشان، مدارس سلام همچنان به رشد خود ادامه دادند و از ۱۸ مرکز به ۶۲ مرکز توسعه یافتند. 

در این راستا، جناب آقای دکتر میرنظامی، مدیرعامل موسسه‌ی سلام (سلیمه‌ی نور رسالت)، با شایستگی و درایت خود، هدایت مجموعه را بر عهده دارند و در جهت تحقق اهداف آن گام برمی‌دارند. عملکرد مجموعه مدارس سلام در ۲۴ سال گذشته از دو منظر کمی و کیفی قابل بررسی است. 

از منظر کمی می‌توان به رتبه‌های برتر کنکوری، مدال‌های رنگارنگ در المپیادهای کشوری و جهانی، کسب مقام‌های متعدد در مسابقات رباتیک ملی و بین‌المللی و… اشاره کرد که شرح کامل آن‌ها در تالار افتخارات مجموعه مدارس سلام آمده است. مدارس سلام از منظر کیفی نیز نقش چشمگیری در آموزش‌وپرورش کشور ایفا کرده‌ است که موارد زیر از شاخص‌ترین نوآوری‌های آن‌ها در آیین مدرسه‌داری هستند:

  1. ایجاد اردوهای مطالعاتی شبانه‌روزی
  2. تاسیس باشگاه‌های تخصصی المپیاد
  3. ایجاد مباحثه‌های کلاسی و پرسش‌و‌پاسخ‌های سقراطی
  4. توجه ویژه به آموزش زبان از دوره‌ی پیش‌دبستانی و دبستان
  5. تالیف مجموعه تمرین‌ها و تست‌های تخصصی با رویکرد تستی و تشریحی
  6. بازی‌وارسازی فضای آموزش برای دانش‌آموزان مقاطع پیش‌دبستانی و دبستان
  7. تاکید بر اهمیت دوران جمع‌بندی و برگزاری دوره‌های جمع‌بندی ۱۱۰ روزه‌ی کنکوری
  8. تفکیک کتاب ریاضی جدید به هندسه و جبر و استفاده از معلمان تخصصی برای هر کدام از آن‌ها
  9. برگزاری جلسات دانش‌افزایی برای معلمان و دعوت از معلمان برتر برای گفت‌وگو درباره‌ی شیوه‌های نوین تدریس
  10. تفکیک معاونت‌های آموزش، برنامه‌ریزی، بودجه‌بندی، مالی، نیروی انسانی، اداری، اجرایی، پشتیبانی، مارکتینگ، ثبت‌نام، روان‌شناسی و تعیین شرح وظایف دقیق هر کدام از بخش‌ها
  11. توسعه واحد تحقیق و توسعه (R&D) با رویکرد کشف علل عقب‌ماندگی آموزش‌و‌پرورش ایران و استفاده هرچه بیشتر از تجارت کشورهای رو به توسعه و توسعه یافته در ایجاد زیرساخت‌های آموزشی

ما باور داریم که هر دانش‌آموزی استعداد منحصربه‌فردی دارد که می‌تواند برای خود و جامعه مفید باشد. هدف اصلی مدارس سلام، شناسایی و شکوفاسازی استعدادهای دانش‌آموزان از طریق توجه به رشد همه‌جانبه‌‌ی آن‌ها و فراهم‌سازی محیطی غنی و سرشار از تجربیات متنوع و آموزنده برای آن‌هاست. 

مدیران ارشد مجموعه مدارس سلام با بازدید از مدارس مطرح دنیا در انگلیس، آلمان، ژاپن، کانادا، مالزی و ترکیه، همواره به دنبال یافتن ایده‌های نو برای بهبود عملکرد خود هستند. هدف ما تبدیل‌شدن به برند اول آموزش در کشور است. برای رسیدن به این هدف، واحد تحقیق و توسعه‌ی مجموعه از طریق بازدیدها، دیدارها و پژوهش‌های گسترده، از روش‌های مدارس موفق در سراسر دنیا الگوبرداری می‌کند. سپس این تجربیات با توجه به ارزش‌های معنوی و ملی‌ کشور عزیزمان بومی‌سازی می‌شوند و در راستای بهبود کیفیت مدارس استفاده می‌گردند.

مدارس سلام برای دستیابی به اهداف و چشم‌اندازهای بالا از راهکارهای زیر بهره می‌برند:

کلاس دانش‌آموز محور

در این روش، دانش‌آموزان در مرکز فرآیند یادگیری قرار دارند و به صورت فعالانه برای یادگیری مفاهیم و کسب تجربیات جدید تلاش می‌کنند. معلم‌های مدارس سلام به جای روش‌های تدریس سنتی مانند سخنرانی، از راهکارهایی مانند پرسشگری سقراطی و مباحثه‌های کلاسی استفاده می‌کنند تا فرآیند یادگیری را جذاب‌تر و فعالانه‌تر سازند.

یادگیری عمیق و کاربردی

مدارس سلام شرایطی را برای دانش‌آموزان فراهم می‌کنند تا مفاهیم پایه‌ای و ابتدایی را با استفاده از راهکارهایی مانند برگزاری کارسوق (کارگاه عملی) تمرین کنند و آن‌ها را عمیق و کاربردی بیاموزند. در این روش نه‌تنها دانش‌آموزان نمره‌های بالاتری می‌گیرند، بلکه روحیه‌ی اکتشاف و یادگیرندگی بیشتری پیدا می‌کنند.

آموزش فردمحور

هر کدام از ما برخی موضوعات را سریع‌تر یاد می‌گیریم و در برخی زمینه‌ها ضعیف‌تر عمل می‌کنیم. رویکرد آموزش فردمحور تضمین می‌کند که هر دانش‌آموزی با سرعت خود پیش برود و به سطح پیشرفت مناسبی در حوزه‌های مختلف برسد. مدارس سلام برای شیوه آموزشی فردمحور اهمیت زیادی قائل‌اند، زیرا معتقدند که پیشرفت و موفقیت برای هر دانش‌آموزی به شکلی متفاوت رقم می‌خورد.

مهارت‌آموزی و انواع سواد در زندگی امروزی

در دنیای امروزی، سواد به انواع مختلفی ازجمله سواد عاطفی، ارتباطی، رایانه‌ای، مالی، تحلیلی، تربیتی، نژادی، بوم‌شناختی و رسانه‌ای تقسیم می‌شود. آشنایی عمیق با این مسائل باعث پختگی و بلوغ بیشتر دانش‌آموزان و بینش اجتماعی بالاتر آن‌ها می‌شود. ما همچنین ضرورت آموزش مهارت‌های ده‌گانه‌ی زندگی مانند تفکر نقاد، خودآگاهی، برقراری ارتباط موثر و… را به خوبی درک می‌کنیم. 

تقویت سلامت روان، استقلال و هدفمندی

دپارتمان روان‌شناسی مدارس سلام به‌خوبی از سلامت روان دانش‌آموزان مراقبت می‌کند. ما با پرورش تاب‌آوری در دانش‌آموزان و تقویت سبک زندگی ذهن‌آگاهانه و هدفمند، مسیر رشد فردی و حرفه‌ای دانش‌آموزان را فراهم می‌کنیم. هدفمندی و انگیزه‌بخشی به دانش‌آموزان بدون آزادی عمل و استقلال ممکن نیست. به همین دلیل، ما آزادی بیشتری به دانش‌آموزان می‌دهیم تا به‌مرور، آمادگی لازم برای زندگی مستقل و هدفمند را پیدا کنند.

یادگیری محدود به فضای کلاس نیست

هر تجربه‌ و رویدادی فرصتی برای آموزش و یادگیری‌ست. جشن‌ها و مراسم‌های مناسبتی، اردوهای علمی-تفریحی، بازی‌های دورهمی، فعالیت‌های تابستانی و…، همه و همه با رویکردی آموزشی برگزار می‌شوند. اگرچه همیشه شرایط برای چنین برنامه‌هایی مهیا نیست، اما اولویت مدارس سلام همواره بر افزایش پویایی و نشاط در فضای مدرسه است.