مقدمه
با احساس مسئولیتی که در جریان دوران تواناییمان در عرصه آموزش و پرورش ایران اسلامی در فرصت پس از انقلاب عزیزمان برایمان پیش آمد، ابتدا خدا را شاکریم که توفیق خدمت در این برهه تاریخی و این عرصه عظیم معنوی را فراهم فرمود که لایق ادعای ایمان باشیم به مصداق «المومن وفقه الله لکل خیر» همه آنچه را داریم از او میدانیم و پس با او معامله میکنیم. انشاءالله به مصداق تشکر از خداوند متعال، به تلاش خود برای صرف نعمت فرصتها، تجارب و آموختههای خویش در جهت پیشبرد اوامر الهی که رضای او در ارتقاء سطح فهم و زندگی انسان قرار دارد، ادامه خواهیم داد. لذا ضروری است به جایگاه کنونی مجموعه مدارس نظری بیافکنیم و مروری بر گذشته و خط مشی آینده و اصول راهبردی آن داشته باشیم.
آنچه گذشت
با گذشت ثلث قرن از فرصت تأسیس، بازنگری و ایجاد راهکاری مناسب در عرصه تعلیم و تربیت مدارس (خصوصاً شهر تهران)، در دهه اخیر به ایجاد مدارس سلام همت گماردهشد. با حضور علاقمندان، شاگردان و دوستانی که گردهم آمدند تا با بر هم نهادن تواناییهای خود به گسترش خدمات آموزشی و فرهنگی جوانان مولود پس از انقلاب نمایند. نیازهای تربیت اسلامی منبعث از ژرفای اندیشه امام (ره) و آموزههای انقلابی و درک شرایط اقلیمی، جغرافیایی و تاریخی کشور عزیزمان و تجربه تاسیس مدارس نمونه جنوب شهر، سرمایههای اصلی ما در این راه به شمار میرفت. اکنون در تیر ماه ۱۳۹۱ پس از یک دهه گذشت از تأسیس مدارس سلام، دست آوردهایمان را برمیشماریم :
۱- تأسیس ۱۴ دبیرستان دخترانه و پسرانه در تهران، تبریز و کرج
۲- تأسیس ۴ واحد راهنمایی دخترانه و پسرانه در تهران
۳- تأسیس ۴ واحد ابتدایی دخترانه و پسرانه در تهران (تبصره: تمام واحدهای فوق در املاک استیجاری و با حداقل امکانات لازم جهت آموزش مناسب تدارک دیدهشدهاند و همه سخت افزارها بر پایه شهریه مردم و سرمایه گذاری اندک موسسه بودهاست.)
۴- تحت پوشش آموزش آوردن سالانه قریب به ۴۰۰۰ دانشآموز با استعداد و پرشور و فارغ التحصیلی بیش از ۱۰۰۰ نفر دانشجوی توانمند در عرصه علم و دانشگاه.
۵- صرفه جویی هزینه عمومی دولت به میزان سالانه هشت میلیارد ریال از زمان حضور این مجموعه و آن هم با کیفیت و رضایتمندی مردمی.
۶- کارآفرینی نزدیک به ۳۰۰ نیروی تمام وقت و ۴۰۰ دبیر پاره وقت.
۷- نمایش بزرگی از بهترین دبیران و مشاوران مجربی که در طول سالیان گذشته از فرصتهای بدست آمده توانمند گردیدهاند و سرمایهای ملی به حساب میآیند.
۸- تجارب مدیریتی – اجرایی مدیران که با عبور از نیازهای دست و پاگیر شخصی و اجتماعی و ذهنیتهای تاریخی خود، به وفاقی روزافزون نزدیک گردیدهاند که ضمن ایجاد کاری تیمی، به منافع بلند مدت مجموعه که ضامن حفظ دستآوردهای کنونی فردی، جمعی و ملی است، میاندیشند.
۹- ایجاد حس اعتماد به نفس در مسئولین و اعتماد کامل و امیدوار کننده در عرصه خانواده و جوانان به دلیل حمایت مجموعه مدارس سلام از خواستهها و پاسخگویی فراتر از مطالبات آموزشی آنان که استقبال روزافزون از ورود به مدارس بخوبی آن را نشان میدهد.
۱۰- جمعآوری تجارب جهانی مدرسه داری در قالب بازدیدها، دیدارها و تحقیقات گسترده و بومی سازی حتیالمقدور آنان در بهسازی مدارس با رویکرد ارزشهای ایمانی و ملیمان.
۱۱- تأثیرگذاری عمیق در حرکت عظیم آموزش و پرورش ایران، خصوصاً رویکردهای بخش خصوصی در خلاقیتها و پاسخگوییها و روزآمد شدنها و الگودهی برای برون رفت از انجماد و بوروکراسی غیرهدفمند.
۱۲- تدوین نقشه استراتژی راهبردی راهبردی براساس مدل BSC و ارزیابی عملکرد سازمانی براساس سیستم تعالی مدیریت EFQM و راهاندازی واحدهای پشتیبانی از انتقال تجارب و حفظ استانداردهای لازم و تدوین استراتژی توسعه کمی و کیفی براساس واقعیتها، قوانین دست و پاگیر دولتی و .. .
پیش رو
۱- انسجام هرچه بیشتر سازمان گرداننده مدارس با ایجاد حس اعتماد متقابل و صداقت هرچه بیشتر بین مدیران ارشد که جلوههای آن روزافزون گردیدهاست.
۲- ایجاد کارگروههای حرفهای تر، منسجمتر و هدفمدار و نتیجهگرا در قالب کمیتههای اجرایی تشکیلات گرداننده.
۳- توسعه واحد تحقیق و توسعه (R&D) با رویکردهای کشف علل عقب ماندگی آموزش و پرورش ایران و استفاده هرچه بیشتر از تجارت کشورهای رو به توسعه و توسعه یافته در ایجاد زیرساختهای آموزشی تضمین کننده توفیقات صنعتی و اجتماعی.
۴- پیادهسازی طرحهای زیربنایی تعلیم و تربیت مبتنی بر ارزشهای الهی و دستاوردهای علمی، به صورت عملیاتی و قابل کنترل، ارزیابی، اصلاح و بهبود، خصوصاً از مقاطع ابتدایی.
۵- توسعه نگرش و دانش مدیران و دبیران و تقویت همکاری، نوآوری و مشارکت در رویکردهای جدید
۶- هدفمند کردن هزینهها در راستای پایدار مدارس از نظر کمیت، کیفیت و گسترش خدمات.
۷- رفع موانع ذهنی بیمورد از دست اندرکاران قوانین و مقررات و همراه نمودن حداکثر آنان در رسالتهای خطیری که برعهده گرفتهایم. باشد که از فرصت این مجموعه عظیم ارزشگرا برخواسته از متن انقلاب اسلامی و نیازهای مردم عزیز، استفاده حداکثری بردهشود.
۸- توسعه مدارس به سطح شهرهای بزرگ با حفظ استانداردهای سلام با رویکردهای قانونی ممکن جهت ایجاد امکانات برابر برای همه استعدادهایی که از امکانات تهران محرومند.
۹- ادامه روند جذب نخبگان علاقمند در امر تعلیم و تربیت، خصوصاً از فارغ التحصیلان مدارس سلام و آموزش وسازماندهی آنان برای حضور در مدارس و واحدهای پشتیبانی.